Zanimljivosti Srbija

Zašto se „Novosti“ zovu „Večernje“, a izlaze ujutru?

Sasvim sigurno ste ove dnevne novine bar jednom imali u rukama. Ukoliko ste od sedamdesetih pa nadalje, u bilo kom trenutku, išli do trafike da kupite novine koje čita vaš deka – opet je sigurno da ste mu kupovali upravo „Večernje novosti“. A otkud uopšte takvo ime listu koji dolazi na trafike u 5h ujutru?

Prvi broj je izašao 16. oktobra 1953. godine sa parolom „Brzo, kratko i jasno“, a prvi urednik je bio Slobodan Glumac. Nakon „Borbe“ koja je (ne)zvanično bila glasilo Komunističke parije, i „Politike“ koja je važila za list namenjen „radnom narodu“, pojavila se potreba i za dnevnim novinama drugačijeg karaktera.

Naime, tadašnje vlasti su smatrale da uz listove koji se kupuju pre odlaska na posao, treba napraviti i novine koje će omogućiti građanima da se nakon odmaranja od posla informišu o novim događajima. Tako su „Novosti“ postale prvi večernji list koji je na trafike stizao oko pet popodne. To im je omogućilo da imaju pregršt novih informacija u odnosu na „Borbu“ i „Politiku“, ali i da se jasno pozicioniraju u društvu i da dobiju svoju publiku.

Ipak, nakon pojave Televizije Beograd, kao i ekspanzije radija, vlasti su isto tako smatrale da potreba za večernjim dnevnim novinama ne postoji. No, „radni narod“ je već navikao na ovaj list, te on nije ugašen već je samo počeo da izlazi u jutarnjim časovima. Ime „Večernje novosti“ je već bilo suviše jako i poštovano da bi se menjalo, tako da je odlučeno da ostane. I ostalo je do danas.

Tags

About the author

Filip Ugrenović

Pola Dilan Dog, pola Gručo. Kada pišem, mislim da sam Marti Misterija.
Kada ne pišem, govorim glasno. Stav, osmeh i smeh.

1 Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

  • Ako hoćete i detalje: list se pojavio u jeku „Tršćanske krize“, kao „večernjak“ (imali ste potonji pandan u Hrvatskoj, „Večernji list“ – iako su i „Novosti“ neko vreme izlazile na latinici, u Zagrebu) – a posle toga je dugo (do hiperinflacije) izlazio u sva beogradska izdanja (pored 30- regionalnih): jutarnjem i podnevnom (čuvena „dvojka“). Čak i tada, u slučaju vanrednih događaja, izlazila su i vanredna večernja, „treća“ izdanja.