Zanimljivosti Srbija

Zanimljivosti o malom gradu na jugoistoku Srbije

Leskovac je mali grad (status grada dobio je 2007. godine, prema Zakonu o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije) koji se nalazi na jugoistoku Srbije. Pripada Jablaničkom okrugu. Kroz ovaj grad protiče reka Veternica. Istorija Leskovca je veoma bogata i puna raznih zanimljivosti, npr. poznato je da grad postoji još iz doba Rimskog carstva, da se u srednjem veku zvao Glubočica, a zatim Dubočica, te da je Narodno pozorište ovog grada bilo jedino u Jugoslaviji koje je radilo bez blagajne. Leskovac svoj naziv duguje šumama leske (lešnik).

Nekada je ovaj grad bio poznat kao grad sa najrazvijenijom tekstilnom industrijom u Srbiji, odnosno kaograd tekstilailiMali Mančester“ (Mančester je, takođe, bio poznat kao grad sa izuzetno razvijenom tekstilnom indistrijom).

Danas, ovaj grad poznat je po retkoj pojavi u svetu koja se nalazi u Leskovačkoj kotlini, tj. po petorečju (kotlina sa pet reka), po „leskovačkomroštilju (u čast roštilja, od 1989 godine, krajem avgusta, odnosno početkom septembra održava se festival roštilja, tj. „Roštiljijada„) i „leskovačkojpaprici, te po leskovačkom govoru (poznat kao govor u kome se koriste samo dva padeža).

Na fotografiji ispod moći ćete da saznate „još nekih zanimljivosti“ o Leskovcu napisane primerom leskovačkog govora:

"leskovački" govor                              (Fotografija: Facebook)

Prema popisu iz 2011. godine sam Leskovac je imao 60.288 stanovnika.

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.