Hrana&Piće Zanimljivosti Hrvatska

Zagrebački sedmaši na putu pravilne prehrane

Nakon edukacija u sklopu projekta „Vrtim Zdravi Film“ koji se provodio u 139 škola diljem Hrvatske, među najbolje tri škole uvrstila se i Osnovna škola Frana Krste Frankopana.

Koji su najbolji izvori energije iz hrane, što treba sadržavati tanjur pravilne prehrane i koliko se često treba baviti sportom znaju učenici sedmih razreda zagrebačke Osnovne škole Frana Krste Frankopana nakon završetka projekta „Vrtim Zdravi Film“. Osma sezona projekta nastavila je s educiranjem djece o važnosti pravilne prehrane i redovite tjelovježbe na zdravlje cijelog organizma, ali i pokazala da pred svim uključenim akterima ima još mnogo posla.

„Svjesni smo da su prehrambeni trendovi loši te da još uvijek prevelik broj djece jede neredovito, izbjegava voće i povrće te konzumira dosta slatkiša. Ipak, oni su glas budućnosti, a na nama je da ih pravilno usmjeravamo i pokažemo im da briga za zdravlje počinje od najranije dobi. Također, nadamo se da smo postavili dobar primjer za druge škole „, poručuju iz OŠ Frana Krste Frankopana.

Projekt „Vrtim Zdravi Film“ pokrenula je tvrtka Nestlé Adriatic u suradnji s Hrvatskim školskim sportskim savezom s ciljem pružanja podrške roditeljima i djeci na putu prema zdravijem načinu života. Dio je globalne Nestlé inicijative koja se provodi u 80 zemalja i uključuje više od 300 partnera – sportskih udruženja, nutricionista, javno-zdravstvenih institucija koji ulažu značajne napore kako bi educirali više od osam milijuna djece godišnje. Projektom je u Hrvatskoj do sada obuhvaćeno 30.980 učenika sedmih razreda, a procjenjuje se da je ove godine 12,8 posto učenika nakon edukacije unaprijedilo svoje znanje iz spomenutih područja. Njegovu važnost prepoznali su Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Središnji državni ured za šport, Agencija za odgoj i obrazovanje te Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Uz Šibenik, najbolje rezultate pokazale su i škole OŠ Ivana Gorana Kovačića u Starom Petrovom Selu i OŠ Petra Krešimira IV u Šibeniku.

About the author

Marina Đarmati

Marina Đarmati

Zaljubljenica u ljepotu življenja, pisanje i fotografiju. Nepopravljivi perfekcionist, sanjar i borac u isto vrijeme.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.