IT&Tehnologija Zanimljivosti

WiFi kao novi izvor energije

Još jedan san koji je imao veliki Nikola Tesla može postati stvarnost: eksperti sa univerziteta u Vašingtonu, uspjeli su da napune baterije bežičnim putem zahvaljujući implementaciji posebnog “rutera”. Sistem koji istraživači nazivaju PoWiFi može da napuni baterije na distanci od 8.5m sakupljajući energiju iz WiFi i tako kontinualno puni bateriju.

Projekat je razvijen od strane tima u koji su uključeni profesor Shyam Gollakota, profesor Josh Smith, student Vamsi Talla, student Bryce Kellogg, bivši dekan fakulteta Ben Ransford i student Saman Naderiparizi.

Stručnjaci navode da, iako su probne verzije bile uspješne, još uvijek je rano da prognoziraju široku upotrebu ove tehnologije. Uređaj napaja male baterije, tako da vjerovatno ne bi bio mnogo uspješan kod punjenja telefonske baterije. Da napunite bateriju prenosnog uređaja kao što je tablet ili telefon, sistem bi morao biti u stanju da na izlazu ima milion puta veću snagu.

Kao dodatak tome, zalihe energije u ruteru se crpe sa svih strana, slabeći njegovu snagu.

Pod trenutnim uslovima, sistem može da puni male uređaje kao što su temperaturni senzori ili web kamere koje predstavljaju pravonaučno dostignuće i možemo očekivati da se ova tehnologija usavrši u budućnosti.

Na osnovu MIT izvještaja prenosimo:

“Ideja je u stvari krajnje jednostavna. WiFi radio emitovanja su vrsta energije koju obična antena može da “pokupi”. Sve do sada, WiFi risiveri su bili dizajnirano da prikupljaju informacije koje se šalju ovim putem. Ali Talla i saradnici ističu da nema razloga zašto energija ne bi bila prikupljena. Pitanje je samo koliko je možemo prikupiti. I u tome je sav izazov.

Problem je što WiFi prenos nije kontinuiran. Ruteri vrše prenos na jednom kanalu. To omogućava dovoljno energije za senzore, ali čim se prenos zaustavi, napajanje se stopira. To je dalo timu ideju. Zašto ne programirati ruter da emituje buku kada ne prenosi informacije i da tako “zaposle” podešene WiFi kanale da je prenose kako se ne bi miješali sa informacijama.”

Na kraju zaključka MIT-a stoji:

“Sposobnost da prenosimo energiju bežično ka velikom broju autonomnih uređaja i senzora je zaista značajna. Ali pravi “šlag na torti” je mogućnost da to uradimo sa običnom tehnologijom koja je dostupna svima u svijetu. Kao takva, PoWiFi može biti tehnologija koja konačno oživljava Internet stvari (Internet of things).”

Revolucija je počela. Sve dok nas ne odvede u budućnost iz Terminatora. Šalimo se, naravno, ali moramo priznati da nova dostignuća zvuče malo zastrašujuće.

Izvještaj tima možete pročitati  ovde

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.