Zanimljivosti Srbija

Vrnjačka Banja dobila još jedan tematski most – ,,Daljinar“

Pored mostova  LJUBAVI i MATEMATIKE, Vrnjačka Banja je dobila još jedan tematski most „MOST DALJINAR“

Ovaj most  se nalazi ispred restorana Srbija, pored najlepše aleje lipa, koje je zasadio legendarni  predsednik vrnjačke opštine Vojvoda Lune, krajem dvadesetih godina XIX veka.

Most Daljinar 02

Prema pričanju nekadašnjeg vrnjačkog sveštenika Save Petrovića, koji se bavio prikupljanjem dokumenata o starim Vrnjcima, poznati banjski konobar Nedeljko Neđa Ilić se mogao često videti na ovom mostu kako oko sebe okuplja goste pa im priča kolika je udaljenost od njega do velikih svetskih metropola. Čika Neđa je znao još tih pedesetih godina XX veka tačnu kilometražu do gotovo svakog velikog svetskog grada, a njegova kazivanja su posebno bila interesantna deci, koja su se uvek okupljala u velikom broju i sa pažnjom ga slušala.

Most Daljinar 03

U želji da sačuvamo sećanje na ovog čoveka i njegov trud, ovaj most smo nazvali  „ DALJINAR „, i na njega smo okačili table na kojima je tačna udaljenost do pojedinih svetskih metropola….kaže direktor Turističke organizacije VB Ivan Trifunović ……i dodaje da se nada da će ovaj most posetiti veliki broj turista i da će slike sa njega da se pojave na mnogim društvenim mrežama kao lepa uspomena sa putovanja i boravka u Vrnjačkoj Banji. Veliku zahvalnost dugujemo Božidaru Saviću i Caci Čeperkoviću koji su nam pomogli u sređivanju ovog mosta, koji je sada najlepši na Vrnjačkoj reci, kao i Milutinu Dumanoviću iz Opštinskog veća koji je podržao ovu našu akciju.

Vila Turkulović
Vila Turkulović

….Ovo je nastavak akcije obeležavanja zanimljivih lokacija u Vrnjačkoj Banji….kaže Goran Karavesović iz Turističko informativnog centra.….U narednom periodu ćemo postaviti istorijsku info tablu ispred nekadašnjeg hotela Švajcarija ( danas Srbija), odakle je 1941. odveden najveći srpski izdavač i knjižar između dva rata Geca Kon, da nestane u koncentracionom logoru Trećeg rajha. Ovde su odsedali predstavnici srpske elite, pisci, bankari, političari…..Obeležićemo vilu ,,Turkulović“ (posle rata ,,Partizanka“), gde su Nemci 1941. smestili svoju komandu i u njoj isplaniralii čuveni desant na Drvar 1944. U ovoj banjskoj vili živele su dve možda najlepše Vrnjčanke: Teodora-Dora i Afrodita….Tu je i vila nekadašnjeg apotekara Trajkovića. Vlasnik te vile i njegova porodica imali su najtragičniju sudbinu u nemačkoj okupaciji. Otac i majka porodice, sinovi kćeri, svi oni sa izuzetkom najmlađe Milice, odvedeni su na Banjicu i streljani. Jedna od Trajkovićevih, Sloboda, bila je devojka Ive Lole Ribara, sa kojim je često boravila u Vrnjačkoj Banji……

Ivo Lola i Sloboda u Vrnjačkoj Banji
Ivo Lola i Sloboda u Vrnjačkoj Banji

….Te stare vile i njihova istorija, trebalo bi da budu prava banjska atrakcija, potencijal kakav se samo poželeti može. Prepune istorije, uspomena, svakojakih sudbina, čekaju da se ispriča priča o njima i da zagolicaju maštu turista….kaže Karavesović.

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.