Zanimljivosti

Vibracije u „našem“ kosmosu

Kosmos se neprestano širi i ponaša kao veliko i veoma osetljivo zvono. U toku svakog njegovog širenja uočljive su i vibracije. Ove vibracije najjače su u vreme „Velikog praska„. Vibracije nisu dovoljno snažne da bi mogli da ih osetimo, jer njihove oscilacije traju u rasponu od milijardu godina. Pored toga što se naš svemir širi, on doživljava i specifičnu vibraciju. Nedavno prikupljeni podaci pokazuju da su ove vibracije vremenom sve zagušenije. Za razliku od jakih vibracija nakon „Velikog praska„, današnje vibracije su jedva primetne.

Do ovog otkrića sasvim slučajno su došli Hari Ringermačer i Lorens Mid sa Univerziteta u Južnom Misisipiju. Oni su u pokušaju kreiranja grafikona koji opisuje veličinu svemira u odnosu na njegovu starost, uočili i neočekivane oscilacije, koje su nazvali „tranzicijama“. Ovaj grafikon pokazuje sedam tranzicija, ali i da sam prostor u tim periodima ubrzava svoje širenje nakon kratkotrajnog usporavanja tog procesa.

Pronalazak je objavljen u naučnom magazinu „Astronomical Journal„.

(Izvor: Blic)

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.