Večeras možete da posmatrate najduže pomračenje Meseca u ovom veku

0

Večeras će se u našem Sunčevom sitemu, na nebu iznad nas, odigrati prava noćna čarolija – potpuno pomračenje Meseca, i to najduže u ovom veku.

(Fotografija: Totalno pomračenje Meseca; ©NASA)

Pomračenje, koje je rezultat ulaska Meseca u Zemljinu senku, počeće u 21 čas i 30 minuta i trajaće sve do 20 minuta posle ponoći. Jedini Zemljin prirodni satelit će čak na sat i 43 minuta svoju srebrnastosivu boju zameniti jarko crvenom, kojom će osvetliti noćno nebo.

Ovo je drugo pomračenje Meseca u 2018. godini, koje će biti vidljivo u velikim delovima Afrike, Australije, Azije, Evrope i Severne Amerike. Iz Srbije ćete pomračenje Meseca moći da posmatrate u trajanju od skoro pet i po sati, a vrhunac ovog jedinstvenog događaja biće u 22 sata i 21 minut. Uz pomračenje Meseca biće moguće posmatrati i planete Veneru, Mars, Jupiter i Saturn. A jedini uslov jeste da ne bude oblačno i kišovito!

(Fotografija: Pomračenje Meseca; ©NASA)

Inače, ova pojava, koju još nazivaju „krvavi Mesec” ili „krvavi spektakl”, ponoviće se u tako dugom trajanju tek 2123. godine, te je zato ovo jedinstvena prilika za posmatranje prave nebeske atrakcije, posebno zanimljive za stručnjake. Oni će iskoristiti priliku potpunog pomračenja Meseca kako bi proučavali položaj drugih nebeskih tela.

Osim potpunog mraka, na nebu će se noćas dogoditi još jedan fenomen – Mars i Zemlja će biti najbliže na svojim putanjama. Oni će se približiti na oko 0,5 ili 0,6 astronomskih jedinica, dok će kod ove perihelne opozicije udaljenost između Marsa i Zemlje biti 0,38 astronomskih jedinica, pri čemu astronomska jedinica iznosi 149 miliona i 600 hiljada kilometara.

(Fotografija: Totalno pomračenje Meseca; ©NASA)

Oglašavanje

O autoru

Avatar

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily Magazine |Kažu da sam umetnik koji vredno usavršava svoje, na vreme prepoznate, talente… ja im verujem. Smatram da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije, bez kojih je život besmislen! Počeo sam da se bavim glumom 2001, a novinarstvom 2015. godine, što su danas moje profesije. Završio sam poznatu beogradsku školu glume i novinarsku školu Udruženja novinara Srbije (UNS), čiji sam stalni/redovni član. Takođe, stalni/redovni sam član i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS). Student.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Send this to friend