Zanimljivosti Srbija

Večeras možete da posmatrate najduže pomračenje Meseca u ovom veku

Večeras će se u našem Sunčevom sitemu, na nebu iznad nas, odigrati prava noćna čarolija – potpuno pomračenje Meseca, i to najduže u ovom veku.

(Fotografija: Totalno pomračenje Meseca; ©NASA)

Pomračenje, koje je rezultat ulaska Meseca u Zemljinu senku, počeće u 21 čas i 30 minuta i trajaće sve do 20 minuta posle ponoći. Jedini Zemljin prirodni satelit će čak na sat i 43 minuta svoju srebrnastosivu boju zameniti jarko crvenom, kojom će osvetliti noćno nebo.

Ovo je drugo pomračenje Meseca u 2018. godini, koje će biti vidljivo u velikim delovima Afrike, Australije, Azije, Evrope i Severne Amerike. Iz Srbije ćete pomračenje Meseca moći da posmatrate u trajanju od skoro pet i po sati, a vrhunac ovog jedinstvenog događaja biće u 22 sata i 21 minut. Uz pomračenje Meseca biće moguće posmatrati i planete Veneru, Mars, Jupiter i Saturn. A jedini uslov jeste da ne bude oblačno i kišovito!

(Fotografija: Pomračenje Meseca; ©NASA)

Inače, ova pojava, koju još nazivaju „krvavi Mesec” ili „krvavi spektakl”, ponoviće se u tako dugom trajanju tek 2123. godine, te je zato ovo jedinstvena prilika za posmatranje prave nebeske atrakcije, posebno zanimljive za stručnjake. Oni će iskoristiti priliku potpunog pomračenja Meseca kako bi proučavali položaj drugih nebeskih tela.

Osim potpunog mraka, na nebu će se noćas dogoditi još jedan fenomen – Mars i Zemlja će biti najbliže na svojim putanjama. Oni će se približiti na oko 0,5 ili 0,6 astronomskih jedinica, dok će kod ove perihelne opozicije udaljenost između Marsa i Zemlje biti 0,38 astronomskih jedinica, pri čemu astronomska jedinica iznosi 149 miliona i 600 hiljada kilometara.

(Fotografija: Totalno pomračenje Meseca; ©NASA)

About the author

Nikola Stojanović

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.