Umetnost Srbija

Završen 3. Festival fotografije – “Vizualizator”

Završen je 3. po redu Festival fotografije – “Vizualizator”, pod sloganom “Sklopi sliku“.

Ovaj festival održan je od 19. do 26. novembra 2015. godine na više lokacija u Beogradu (galerije, ustanove kulture i javni prostori), a svečano je otvoren u Ustanovi kulture “Parabrod”. Ovogodišnji Festival fotografije – “Vizualizator” otvorio je fotograf Edvard Kiting (eng. Edward Keating – dobitnik “Pulicerove nagrade” za fotografiju), kontroverznom izložbom fotografija, pod nazivom “Apart from the light” (srp. “Osim svetlosti”). Takođe, Kiting je bio i učesnik tribine “Tabloidna fotografija”, gde je istraživan taj fenomen u Srbiji i svetu, kao i uticaj tabloidne fotografije na društvo, informisanje i kulturne obrasce.

U fokusu trećeg “Vizualizator-a, koji je organizovao Centar za fotografiju, bila je dokumentarna fotografija – kao žanr umetničke fotografije, a u sklopu programa ovog festivala organizovane su: tribine, radionice i izložbe, na kojima je okupljen veliki broj stučnjaka u oblasti fotografije, medija i umetnosti.

Kao jedna od manifestacija ovogodišnjeg “Vizualizator-a premijerno je otvorena autorska izložba Milene Jovanović, pod nazivom “Oživljanavanje foto nasleđa”.

Festival fotografije – “Vizualizator” pokrenut je 2013. godine kao multidisciplinaran, dinamičan kulturni događaj, koji ima za cilj da poveže sektore, institucije i pojedince iz različitih profesija vezanih za fotografiju, kako bi se gradio sistem koji omogućava strateški razvoj toj oblasti, dok se raznovrsnim programom analizira fotografija sa različitih aspekata – kao vizuelna umetnost, socijalni fenomen i moćno medijsko sredstvo.

About the author

Nikola Stojanović

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.