Umetnost

Umetnost kao spoj istraživanja, tehnologije i aktivizma

Muzej „Kunst Haus Wien” u Beču trenutno prikazuje izložbu „The Big Invisible” na temu „Životna sredina i održivost”.

Izložba je rezultat projekta u kome je učestvovalo pet savremenih umetnika – Džon Džerard, Markus Hofman, Hana Husberg, Markus Ješaunig i Paj-Jing Lin su svojim radovima zauzeli stav prema najvećem izazovu naše epohe: globalno uništenje životne sredine koje je prouzrokovao čovek.

(Hanna Husberg, In the Vast Ocean of Air, 2016)

U fokusu izložbe su zagađenje vazduha, globalno zagrevanje, virusi, nuklearno zračenje i izlivanje nafte, a njihova umetnička strategija predstavlja spoj istraživanja, tehnologije i aktivizma. U radovima su zastupljeni različitih medija: fotografija, kompjuterska simulacija, instalacija, video zapis, skulptura i performans. Umetnici su koristili podatke dostupne javnosti, koji su uglavnom apstraktni i teško zamislivi, i dali su im umetnički oblik, koji može da se vidi, čuje, oseti, miriše i na kraju doživi.

Cilj projekta je bio da se podstakne razmišljanje o čovekovom odnosu prema prirodi. Kuratori izložbe Džejd Niklaj i Džesmin Ostendorf želele su da odgovore na pitanje: „Kako razumeti drastične promene u životnoj sredini, ako ne možemo da vidimo uzroke tih promena i neposredno doživimo njihove posledice?”

Izložba će biti otvorena do 21. januara 2018. godine.

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.