Umetnost Srbija

Kreativna kuća u Zemunu: Matrijaršija

Neraskidivo povezana i isprepletena kreativna udruženja – Mubareć, Novo Doba i Fijuk (kao evropska mreža) nastali su pre više godina u Beogradu, a septembra 2014. godine udruženi članovi Mubareća i tim okupljen oko Novo Doba festivala preuzeli su jednu kuću na periferiji Zemuna, učinivši je sasvim neobičnom i nazvali je Matrijaršijom.

iv3Mubareć je neformalni kolektiv koji postoji već osam godina. Sadržaj nastao iz njihove produkcije čine: crteži, kolaži, slike, instalacije, skulpture, stripovi, štampana izdanja, video radovi, fotomanipulacije, digitalna umetnost, performansi, muzika, kao i filozofski i poetski sistemi. Ukratko, Mubareć predstavlja sasvim apstraktan, nekonvencionalan i u potpunosti autentičan svet, izliven u različite forme umetnosti.

Novo Doba je festival nesvrstanog stripa. Najbliža odrednica bi bio izraz koji su sami članovi ovog kolektiva odabrali, a to je „rubni strip“, čiji je organizator Turbo Comix. Festivali Novog Doba obuhvataju dnevne aktivnosti uglavnom posvećene radionicama, kao i bogati noćni program koji obuhvata izložbe, video projekcije i muzička dešavanja, na više lokacija u Beogradu i Pančevu. Na njihovom sajtu možete naći najprecizniji opis njihove kreativne delatnosti: “Novo Doba pruža odabrani pregled veoma aktivne i produktivne nezavisne scene, kako u Srbiji i ex regionu tako i u širem međunarodnom kontekstu, te time prezentuje spektar nesvrstanih autora, medija, stilova, tehnika, podžanrova, veština, lepih veština, kontrakultura, kultura i nekultura.”

iv4Fijuk predstavlja evropsku mrežu, čiji je centar Matrijaršija. Evo šta Fijuk sam o sebi kaže i na šta nas sve “upozorava”: “Suočite se sa činjenicom – tajne mreže postoje. Zaverenici vrebaju, udružuju se, deluju. Fijuk je vidljivi deo nevidljive, neprebrojive zajednice koja samu sebe mapira u dozvoljenim obličjima. Mali izdavači, festivali i autori oko Jadranskog mora i šire, susreću se u Fijuk laboratorijama. Ilustratori, tumarala, pesnici, štampari, besposleni, samoproklamovani geniji, studenti umetnosti, sanjari, izdavači, frikovi, zanatlije, beskućnici, vagabundi, provokatori, intelektualci, takoreći – nezavisni, alternativni, nesvrstani. Fijuk sajt predstavlja neke od sinapsi koje ih povezuju, neke od čvorova u prostornom, produkcijskom i autorskom smislu. Fijuk je glava hobotnice. Pipci su vam već oko vrata.” Fijuk poseduje i sopstvenu prodavnicu u kojoj možete kupiti “…svu onu robu koju niste dobili uz deterdžent, kafu i novine. Nekvarljivu robu, robu s garancijom, garancijom da ste s one druge strane, one fijuk strane i da niste odustali od fijuk ideja.”

Nužno je i pomenuti da Matrijaršija usko sarađuje i sa MKC (Mikro Kulturni Kombinat) Kombinatom koji se nalazi takođe u Zemunu, u Glavnoj ulici, i deo je mreže mesta i ljudi koji se bave sličnim stvarima i razumeju se. Iz svega, logično proizlazi i moto: „Zajedno smo jači!“ Radovi nastali u grafičkoj radionici Matrijaršije često se izlažu u Uličnoj galeriji, ili po festivalima u inostranstvu, a prodaju ih jednom mesečno u pomenutoj Fijuk prodavnici (u zemunskom MKC Kombinat).

Dakle, Matrijaršija je umetnička organizacija složenog karaktera, otvorena za sve goste, usputne kreativne posetioce i saradnike, iz regiona i šire, ali je i mnogo više od toga. U fizičkom smislu, to je radni i rezidencijalni prostor, sastoji se iz tri takve jedinice, a poseduje i baštu za koju se može reći da se razvija po principu permakulture. Poseduje i veliko dvorište, pa ako ste pas, mačka ili ptica, takođe ćete se zaljubiti na prvi dolazak i slobodno šećkati, dočekujući i goste i ukućane, često sa ćebetom preko glave. Evo npr. pas Jela upravo to radi čim vas vidi, jer od uzbuđenja nema vremena da vodi računa o modnim detaljima i prvim „fashion“ utiscima koje bi mogla na vas da ostavi.
Potpuno očekivano, jedna od većih prostorija u kući je- kuhinja! Glavni kuvar je Džo, ali u magiji pripreme hrane, složno i obavezno uz pesmu, učestvuju i ostali domaćini. Prostorom se razležu mirisi prijatni do te mere, da ćete, čak i ako ste stigli siti, vrlo brzo ogladneti. A velike su šanse da ćete poželeti da takođe zasučete rukave i pomognete u pripremi, ili bar u pevanju pratećih vokala. Kad smo kod vokala, daje se na znanje da je u Matrijaršiji, jednom mesečno, za posetioce otvorena kafana pod nazivom Kafana Treća kuća! Dj je Mega Denke, a poslednji put voditeljski duo su činili on i Super Banko. Moguće je naručivati pesme, jer pomenuti duo obožava da ispunjava želje, a imaćete uvid i u Meni-Tebi cenovnik koji će vas iznenaditi. Na više načina. Nipošto ne propustite ovakav ugođaj, ali vas upozoravam: spremite baaaaš dosta novca ukoliko vam padne na pamet da naručite neku od pesama Harisa Džinovića!

A sada…moj i verovatno svačiji omiljeni deo: Matrijaršija drži radionice mladima sa posebnim potrebama, članovima “Naše Kuće” i “Sunca”. Njihovo ime je Bitlsti! Oni su muzičari i pesnici, fenomen i „lutke“, ali oni takođe aktivno učestvuju u svemu što se u Matrijaršiji štampa. To je proces njihovog osposobljavanja za rad i oni vrlo uspešno prolaze kroz sve faze sito-štampe. Štampaju i plakate za svoje koncertne nastupe. Bitlste čine: Bata, Miloš, Dule i Toni. Pored toga što održavaju koncerte, i idu na turneje, bave se i poezijom uz koju nije potrebna muzička pratnja. Sva četiri člana su mi poželela dobrodošlicu čim su ušli u kuću. Međutim, iako je to, kako sam čula, njihov uobičajeni gest kada ih poseti neko novo lice, Bata je insistirao na tome da mu što preciznije odgovorim na pitanje, naizgled obično, usputno i kurtoazno: “Kako si?” Moji pokušaji da olako odgovorim uz osmeh, da sam dobro, nisu prevarili Batu. Bila sam u tom trenutku bolesna i ne naročito raspoložena i sigurna sam da je on to intuitivno znao, tj. osećao. Kad sam mu objasnila šta me sve nervira i muči, sledeću rečenicu je započeo sa: „Da ti kažem, srećice…“ Tog trenutka, u potpunosti mi je postalo jasno zašto ih „toliko vole, da ih ljubomorno čuvaju i ne daju nikom“, kako mi je to kasnije rekla jedna od ukućanki. Izdvojte vreme da pogledate video klip koji govori o njima, obećavam da ćete ih i vi voleti!

A, evo i jedne od njihovih pesama, preuzete sa njihove zvanične Fejsbuk stranice:

Bitlsti

E prijatelju
Pričaj mi prijatelju moj
Nisam te video sto godina
Neodostajao si mi da ti pričam
Kako sam se dobro provodio
U dvorani košarkaškog saveza
Sela pored mene jedna lepa devojka
A znaš kako je bila lepa prijatelju moj
To je dobra devojka
Sto godina te nema
Ja stalno govorim gde je onaj slikar
Stalno mislim na tebe
Nedostajo si mi
Uželeo sam te se
Znam da si se i ti mene uželeo

Bata Spasov 2014

Matrijašija je mesto gde ne postoji koncept neprikladnih duša, i to Vam postaje jasno istog momenta kada kročite u ovaj topli dom, koji ostaje takav i na minus dvadeset. Retki su takvi domovi. Bilo kakva pomoć koju bi vam ukućani pružili, nikada ne bi mogla poprimiti čak ni maglovite obrise nekakve milostinje, već je to uvek i isključivo poziv na stvaranje, naročito na zajedničko stvaranje, na uzvraćenu ljubav i transformaciju ukrašenu širokim krilima. Ovo je dom u kome suvereno vlada vitalistički princip, gde Majka voli i neguje svu svoju decu i nije izgubila ništa od svoje plodnosti i nežnosti, tj. nije morala žrtvovati ništa da bi opstala, a najmanje svoju arhetipsku snagu.

Autor: Ivana Gligorijević

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.