Kaligrafija

0

Šta je to kaligrafija? U kojoj oblasti se koristi? Gde je nastala? Koliko je danas zastupljena?

Kaligrafija je umetnost lepog pisanja, koja vodi poreklo iz Kine. Naziv je dobila od grčkih reči „κάλλος“ (srp. kallos – lepota) i „γραφή“ (srp. graphẽ – pisanje“). Ako bi smo trebali da damo savremenu definiciju kaligrafskoj veštini, onda bi to bila „umetnost davanje forme znakovima na izražajan, harmonistički i vešt način“. Stil kaligrafije opisan je kao ruka ili alfabet.

Kaligrafija se proteže od funkcionalnih i ručnih zapisa do prefinjenih umetničkih komada, gde ručno pisani tragovi uzimaju prvenstvo nad čitkim pisanjem. Veština kaligrafije se razlikuje od tipografije i neklasičnih ručnihpisanja. Osobenosti su istorijski podeljene, tečno i spontano, improvizovane u momentu pisanja.

Kaligrafija se nastavlja do izvestačenog načina izražavanja u formama različitih pozivnica, slovnog dizajna/tipografija, originalnih ručno pisanih natpisa, logo dizajna, ovlašćene kaligrafije umetnosti, uverenja, mapa i drugih radova koji uključuju pisanje (na primer Prikaz slovne umetnosti).

Postoje: indijska, tibetanska, persijska, islamska, zapadna kaligrafija.

Kaligrafija nastavlja i danas da se koristi i to za izradu grafičkog dizajna, logo dizajna, karti, menija, čestitki, pozivnica, pravnih dokumenata, diploma, poezije, vizit karti i raznih prezentacija. Mnogi kaligrafi zarađuju svoja sredstva za život adresiranjem omota pozivnica za javne ili privatne događaje (uključujući i venčanja). Početni kaligrafski kursevi su namenjeni i deci i odraslima a sprovode se uz pomoć odgovarajuće literature.

Osnovni pribor za kaligrafiju je:

KALIGRAFSKO PERO (razlicitih širina u zavisnosti od veličine teksta, papira i dr.),
olovka (može biti obla ili zaoštrena-najčesće se zaostrava na smirgli samo jedna strana) i
četkica.

Važnost kaligrafije u povijesti kulture ogromna je svuda gdje je prepisivanje svetih tekstova imalo samo po sebi duhovnu vrijednost: primjerice u islamu, gdje je bismillah najčešći kaligrafski oblik. U kineskoj i japanskoj kulturi pisanja kaligrafija je i danas vrlo važna i inspirativna. Važnije od čitljivosti je postizanje savršene estetske uravnoteženosti i pokazivanje osjećaja.

Mnogi kaligrafi ukazuju na meditativni karakter svog posla:

„Mir tog posla ispunjava celo biće potpunim zadovoljstvom, u kojem nas vreme i prostor, kao obrisano, uopšte ne brinu i ne opterećuju“, rekao je nemački kaligraf Andreas Šenk (nem. Andreas Schenk).

(Fotografija: Kaligrafija, „tpk“)

Oglašavanje

O autoru

Avatar

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily Magazine |Kažu da sam umetnik koji vredno usavršava svoje, na vreme prepoznate, talente… ja im verujem. Smatram da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije, bez kojih je život besmislen! Počeo sam da se bavim glumom 2001, a novinarstvom 2015. godine, što su danas moje profesije. Završio sam poznatu beogradsku školu glume i novinarsku školu Udruženja novinara Srbije (UNS), čiji sam stalni/redovni član. Takođe, stalni/redovni sam član i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS). Student.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Send this to friend