Umetnost Bosna i Hercegovina Crna Gora Hrvatska Severna Makedonija Slovenija Srbija

FIPRESCI u Motovunu za Mirjanu Karanović

Na filmskom festivalu u Motovunu međunarodni žiri kritičara u sastavu: Peter Cerovšek, Vladimir Šeput i Jesús González Notario dodelio je nagradu FIPRESCI filmu „Dobra žena“ Mirjane Karanović „zbog iznimne glume i dobre režije koji se hrabro bavi pitanjem ratnih zločina nad nevinim ljudima i unutrašnjim borbama moralno rastrgane žene“.

Motovunski festival posvećen je filmovima nastalim u malim kinematografijama i nezavisnim produkcijama, filmovima koji su se nametnuli snagom svojih priča i koji se sve teže probijaju do bioskopskih dvorana i gledalaca. Svojom selekcijom ovaj festival podržava raznolikost – estetsku kao i tematsku raznolikost i slavi umetničku tvrdoglavost i autore koji su „svoji“ i ostali dosledni svojoj posebnosti.

“Veoma sam ponosna na ovu nagradu. Motovun je festival posebnog duha. Filmovi koji se tamo prikazuju se ističu nezavisnim i nekonvencionalnim umetničkim izrazom. Bilo mi je zadovoljstvo i velika čast da budem u društvu autora kao što je Žilnik, Karpo Godina, Andrea Arnold”, rekla je Karanović.

Nagrada FIPRESCI, koju dodeljuju međunarodni žiriji filmskih kritičara ovog udruženja, na Motovun Film Festivalu se dodeljuje od 2001. Ovaj festival bio je trideset i sedmi na popisu uglednih filmskih festivala na kojima se dodeljuje nagrada FIPRESCI.

Posle Motovuna, prvenac Mirjane Karanović nastavlja svoj festivalski život na Sarajevo IFF, u Herceg Novom, Vrnjačkoj Banji i filmskim susretima u Nišu, ali i u Kanadi na Vancouver IFF i u Luksemburgu na CINE EAST IFF.

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.