Autorka slika sa VELIKIM OČIMA – Foto filter sa kojim preterujemo

0

argaret Keane bila je slikarka koja je slikala portrete sa velikim, tužnim očima. Te slike su umetnička dela.

Inače, slike Margaret Keane pripisivane su, u početku, njenom muž, u vreme kada žene slikarke nisu bile dovoljno priznate, a njen muž bio nezajažljiv. Na kraju se izborila i za razvod i za pripisivanje slika njoj samoj kao autorki.

Kako bi, posle razvoda dokazala na sudu da su slike njene, sudija je predložila da Margaret i njen muž u sudnici slikaju decu velikih očiju. Na taj način Margaret Keane je dokazala da su slike ipak njeno autorsko delo.

Danas, na telefonima postoji filter koji nam povećava oči, do te mere kao na slikama u prilogu. No, slike su jedno, a fotografije su nešto drugo. Jasno nam je da se svi igramo sa filterima, što je postalo potpuno legitimno. Predstavljamo svet intenzivnijim no što on sam jeste. Ali, kada preteramo sa veličinom očiju u želji da izgledamo lepše, onda više nismo umetnička dela naših roditelja već sprdnja za internet zajednicu.

Oglašavanje

O autoru

Jelena Radović

Marketing ekspert i konsultant. Sociolog. Edukator. Predavač. Skriboman. Kreativac. Vlasnica i direktorka marketinške agencije "Pasaz". i Doma za stare "Alta Vista" u Beogradu. Vesela i srećna žena. Sve ostalo je samo nadogradnja.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Send this to friend