Zanimljivosti

U poznatoj bečkoj bolnici lekari su odnedavno počeli da koriste biorazgradivi gips

U poznatoj bečkoj bolnici „Vilhelminenšpital”, za saniranje preloma kostiju, lekari su odnedavno počeli da koriste gips koji je napravljen od biološki razgradivog materijala.

(Fotografija: Nameštanje biorazgradivog gipsa, 2017; „Vilhelminenšpital”)

„Novi gips se izrađuje na bazi drveta, zagreva se u specijalnoj peći, a toplota ga čini lakim za formiranje. Nakon prilagođavanja gipsa određenom delu tela, hlađenjem materijal postaje tvrd i vodootporan. Ukoliko gips treba ponovo da se prilagodi, u slučaju spadanja otoka, može da se koristiti isti materijal, za razliku od sintetičkog, koji svakog puta mora iznova da se oblikuje.

Takođe, biorazgradivi gips ima mnogobrojne prednosti – kako za pacijente, tako za medicinsko osoblje, ali i za životnu sredinu!”, rekao je načelnik odeljenja za ortopediju i traumatologiju dr Franc Kralinger.

Za medicinsko osoblje je rukovanje novim gipsom lakše u odnosu na sintetički gips, dok nošenje rukavica i maski nije neophodno, jer se pravi od biološki razgradivog materijala. Ovo je još jedan u nizu inovativnih projekata koje grad iz snova realizuje za pomoć svojim stanovnicima.

(Fotografija: Logo Svetske fondacije za prirodu; „Vikimedija”)

Sutra će čovečanstvo iskoristiti godišnje resurse prirode! Ovaj datum je poznat kao Dan ekološkog duga, to jest vreme kada godišnja potražnja čoveka prema prirodi prevazilazi ono što Zemlja može regenerisati u tekućoj godini.

(Fotografija: Biorazgradivi gips, 2017; „Vilhelminenšpital”)

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.