Zanimljivosti

U Peruu pronađen fosil četvoronožnog kita (peregocetus) star 43 miliona godina

U Peruu je nedavno, kako prenose strani mediji, pronađen fosil kita sa četiri noge – star 43 miliona godina.

(Fotografija: Kosti fosila peregocetusa, Plaja Medija Luna, 2019; © Olivije Lamber)

Drevni kit je pronađen u morskim sedimentima u blizini obale Pacifika (Tihi okean), u mestu Plaja Medija Luna. Tezapaleontologa o ovom zanimljivom morskom sisaru jeste da je bio dugačak oko četiri metra i adaptiran na život u vodi i na kopnu. Ovog poluvodenog kita, poznatog kao peregocetus, porede sa vidrom i dabrom, s obzirom na to da je imao četiri ekstremiteta i sposobnost da nosi svoju težinu i snažni rep.

„Ovo je najcelovitijiuzorakčetvoronožnog kita ikada pronađen”, rekao je Olivije Lamber, naučnik iz belgijskogKraljevskog instituta za prirodne nauke.

(Fotografija: Repna kost fosila peregocetusa, Plaja Medija Luna, 2019; © Olivije Lamber)

Naučnici smatraju da su prvi kitovi prvi put evoluirali u južnoj Aziji pre skoro 50 miliona godina. Međutim, njihova tela su bila prilagođenija vodi, pa su migrirali dalje ka severnoj Africi i Severnoj Americi, gde su, takođe, pronađeni fosili. A najnovije otkriće jeste i te kako važno za nauku o evoluciji ovih životinjskih vrsta, te stručnjaci u oblasti biologije veruju da bi ono moglo da rasvetli već poznata znanja o evoluciji kitova, odnosno način na koji su tada bili rasprostranjeni,

(Fotografija: Rekonstrukcija peregocetusa, 2019; © Olivije Lamber)

About the author

Nikola Stojanović

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.