U Peruu pronađen fosil četvoronožnog kita (peregocetus) star 43 miliona godina

0

U Peruu je nedavno, kako prenose strani mediji, pronađen fosil kita sa četiri noge – star 43 miliona godina.

(Fotografija: Kosti fosila peregocetusa, Plaja Medija Luna, 2019; © Olivije Lamber)

Drevni kit je pronađen u morskim sedimentima u blizini obale Pacifika (Tihi okean), u mestu Plaja Medija Luna. Tezapaleontologa o ovom zanimljivom morskom sisaru jeste da je bio dugačak oko četiri metra i adaptiran na život u vodi i na kopnu. Ovog poluvodenog kita, poznatog kao peregocetus, porede sa vidrom i dabrom, s obzirom na to da je imao četiri ekstremiteta i sposobnost da nosi svoju težinu i snažni rep.

„Ovo je najcelovitijiuzorakčetvoronožnog kita ikada pronađen”, rekao je Olivije Lamber, naučnik iz belgijskogKraljevskog instituta za prirodne nauke.

(Fotografija: Repna kost fosila peregocetusa, Plaja Medija Luna, 2019; © Olivije Lamber)

Naučnici smatraju da su prvi kitovi prvi put evoluirali u južnoj Aziji pre skoro 50 miliona godina. Međutim, njihova tela su bila prilagođenija vodi, pa su migrirali dalje ka severnoj Africi i Severnoj Americi, gde su, takođe, pronađeni fosili. A najnovije otkriće jeste i te kako važno za nauku o evoluciji ovih životinjskih vrsta, te stručnjaci u oblasti biologije veruju da bi ono moglo da rasvetli već poznata znanja o evoluciji kitova, odnosno način na koji su tada bili rasprostranjeni,

(Fotografija: Rekonstrukcija peregocetusa, 2019; © Olivije Lamber)

Oglašavanje

O autoru

Avatar

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily Magazine |Kažu da sam umetnik koji vredno usavršava svoje, na vreme prepoznate, talente… ja im verujem. Smatram da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije, bez kojih je život besmislen! Počeo sam da se bavim glumom 2001, a novinarstvom 2015. godine, što su danas moje profesije. Završio sam poznatu beogradsku školu glume i novinarsku školu Udruženja novinara Srbije (UNS), čiji sam stalni/redovni član. Takođe, stalni/redovni sam član i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS). Student.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Send this to friend