Turizam

Bečko leto na barskoj stolici

Ugostiteljska scena u Beču bogatija je za brojne nove lokacije, ali i jednu manifestaciju – festival koktela.

(Fotografija: Beč, 2019; © Martina Baljak)

Novootvorena letnja terasa „Hohhaus Herengase” na poslednjem spratu bečkog solitera mogla bi da postane jedna od omiljenih lokacija u gradu. Zgrada je sagrađena u periodu od 1931. do 1932. godine i sa svojih 52 metra visine važila je za najviši soliter tadašnjeg Beča. Budući da je ovaj bar smešten u samom gradskom jezgru, nedaleko od baroknog Trga Svetog Mihaila, sa lokacije se pruža spektakularan pogled na grad.

Festival koktela „Liquid Market” biće održan od 11. do 13. jula 2019. u austrijskoj prestonici, te će tom prilikom sedamdesetak barova iz Beča i inostranstva predstaviti svoje najbolje koktele. Glavno mesto dešavanja biće klub „Folksgarten” u istoimenom parku. Ulaznice za festival nalaze se u prodaji, po ceni od 89 evra za trodnevni događaj ili 39 evra po danu.

Bašta bara „Klajnod” otvorena je od proleća do jeseni, a u njoj služe hladne napitke i lagana jela inspirisana francuskim Mediteranom, kao što su kiš, salate ili flambirani tart. Ova romantična bašta sa terasom nalazi se u najstarijem bečkom parku „Am Ring”. Takođe, isključivo po sunčanom vremenu, otvoren je i „Heldenbar” na Trgu heroja (ili Heldenplacu) ispred Svetskog muzeja u Beču (nekadašnji Etnološki muzej). Ovde su svakoga dana, osim srede, od 1. maja do 15. septembra 2019. u ponudi raznovrsni kokteli i ostalo piće.

(Fotografija: Hotel „Andaz Vienna am Belvedere” – „Skybar”, Beč, maj 2019; © „Hyatt Corporation”)

Krajem aprila ove godine u Beču je otvoren hotel „Andaz Vienna am Belvedere”. Ovaj hotel, rađen u nordijskom stilu, nalazi se u blizini Glavne železničke stanice i kompleksa baroknih palata „Belvedere”, a dizajnirao ga je jedan od najpoznatijih arhitekata današnjice – Italijan Renco Pjano. Na šesnaestom spratu hotela „Andaz Vienna am Belvedere” nalazi se bar Aurora, koji je dobio naziv po istoimenoj rimskoj boginji zore i jutra. Pored kreativnih koktela i skandinavski inspirisanih grickalica, ovo je idealno mesto za posmatranje glavnog grada Austrije i okoline, upravo zbog centralne lokacije.

(Fotografija: „Das LOFT” bar & lounge, Beč, 2019; © „WienTourismus”, Christian Stemper)

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.