Turizam

Beč – prestonica vinogradarskih puževa

Nekada su puževi u austrijskoj kuhinji bili veoma rasprostranjen specijalitet, a Beč je u 18. veku važio za prestonicu vinogradarskih puževa. U samom centru grada, iza Petrove crkve, čak se nalazila i pijaca puževa, gde ste ove mekušce mogli da kupite u raznim varijantama.

(Fotografija: Vinogradarski puž; „Vikimedija”)

Inovativni, mladi poljoprivrednik iz Beča Andreas Gugumuk ovu tradiciju je ponovo oživeo i uzgaja u Beču vinogradske puževe u desetoj bečkoj opštini. Specijaliteti sa puževima mogu se konzumirati, osim u odabranim vrhunskim restoranima, i u susednom bistrou sa pogledom na polje puževa. Domaćin lično prati goste kroz šest gangova, koje poslužuje šef kuhinje.

(Fotografija: Andreas Gugumuk sa vinogradarskim puževima, 2018, Beč; „Vikimedija”)

Svake godine, od maja do oktobra, posetioci mogu da razgledaju polje puževa i saznaju nešto više o uzgoju i preradi vinogradarskih puževa. Razgledanje košta 19 evra, po osobi, uključujući probu ove vrste gratiniranih puževa i čašu vina ili bezalkoholnog pića. Takođe, ko želi sam da se oproba u poslu uzgoja puževa može da prisustvuje i seminaru.

(Fotografija: Vinogradarski puž; „Vikimedija”)

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.