Beč – prestonica vinogradarskih puževa

0

Nekada su puževi u austrijskoj kuhinji bili veoma rasprostranjen specijalitet, a Beč je u 18. veku važio za prestonicu vinogradarskih puževa. U samom centru grada, iza Petrove crkve, čak se nalazila i pijaca puževa, gde ste ove mekušce mogli da kupite u raznim varijantama.

(Fotografija: Vinogradarski puž; „Vikimedija”)

Inovativni, mladi poljoprivrednik iz Beča Andreas Gugumuk ovu tradiciju je ponovo oživeo i uzgaja u Beču vinogradske puževe u desetoj bečkoj opštini. Specijaliteti sa puževima mogu se konzumirati, osim u odabranim vrhunskim restoranima, i u susednom bistrou sa pogledom na polje puževa. Domaćin lično prati goste kroz šest gangova, koje poslužuje šef kuhinje.

(Fotografija: Andreas Gugumuk sa vinogradarskim puževima, 2018, Beč; „Vikimedija”)

Svake godine, od maja do oktobra, posetioci mogu da razgledaju polje puževa i saznaju nešto više o uzgoju i preradi vinogradarskih puževa. Razgledanje košta 19 evra, po osobi, uključujući probu ove vrste gratiniranih puževa i čašu vina ili bezalkoholnog pića. Takođe, ko želi sam da se oproba u poslu uzgoja puževa može da prisustvuje i seminaru.

(Fotografija: Vinogradarski puž; „Vikimedija”)

Oglašavanje

O autoru

Avatar

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily Magazine | Moje tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Kreativnost je osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije, a bez nje je život besmislen! | Redovni sam član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Send this to friend