Zanimljivosti

Top 10 poslova u 2016.godini

Ova godina je bila u znaku preduzetništva mladih, start-up projekata ali i promjene karijere gotovo svuda u svijetu. Zbog toga se Career Builder udružio sa EMSI (Economic Modeling Specialist Intl.) i zajednički su izvršili analizu podataka i napravili listu poslova koji će biti najtraženiji naredne godine. Istraživanje je obuhvatilo podatke Career Builder platforme kao što su broj otvorenih radnih mjesta mjesečno i broj popunjenih radnih mjesta, zajedno sa EMSI podacima kad je u pitanju porast zaposlenja i prosječna plata.

Rezultat istraživanja je lista poslova za koje se pretpostavlja da će naredne godine biti najtraženiji na tržištu rada u cijelom svijetu. Evo kako izgleda lista Top 10:

1.      Medicinske sestre: 199 082 više oglašenih konkursa u odnosu na zaposlene iz ove oblasti.

2.      App developer: 83 649 više oglašenih konkursa u odnosu na zaposlene iz ove oblasti.

3.      Marketing menadžeri: 83 183 više oglašenih konkursa u odnosu na zaposlene iz ove oblasti.

4.      Menadžeri prodaje: 52 808 više oglašenih konkursa u odnosu na zaposlene iz ove oblasti.

5.      Menadžeri iz olasti medicine i zdravlja: 51 833 više oglašenih konkursa u odnosu na zaposlene iz ove oblasti.

6.      Mrežni administratori: 51 068 više oglašenih konkursa u odnosu na zaposlene iz ove oblasti.

7.      Industrijski inžinjeri: 42 729 više oglašenih konkursa u odnosu na zaposlene iz ove oblasti.

8.      Analitičari kompjuterskih sistema: 46 852 više oglašenih konkursa u odnosu na zaposlene iz ove oblasti.

9.      Web developer:  45 790 više oglašenih konkursa u odnosu na zaposlene iz ove oblasti.

10.  Finansijski menadžeri: 39 906 više oglašenih konkursa u odnosu na zaposlene iz ove oblasti.

Nije teško uočiti koji su trendovi popularni. Njega zdravlja i tehnologija nastavljaju da budu najnažniji sektori ukoliko želite dobro plaćenu karijeru sa mnogo šansi, ali takođe ima dosta šansi u prodaji, marketingu i prevozu.

U svakom slučaju, postoje i drugi, suptilniji načini za zapošljavanje menadžera i nezaposlenih u ovim poljima. Za poslodavce koji žele da zaposle radnike poruka može biti jednostavna: budite kreativni ili manje izbirljivi.

Ponuda poslova na tržištu je velika. Granice nas ne zaustavljaju u potrazi za zaposlenjem, ali poslodavci imaju poteškoće da procjene gdje im nedostaje talenta; poslodavci moraju da budu više strategijski orijentisani na mogućnost popunjavanja tih nedostataka bilo da to podrazumjeva ukidanje pojedinih radnih mjesta ili pak njihovu transformaciju, povećanje plata kako bi privukli nove radnike, ili korišćenje agencija za zapošljavanje kako bi pronašli talentovane radnike sa odgovarajućim vještinama.

Za one koji traže zaposlenje poruka je jasna: ne plašite se svojih ambicija. Sada imate veću šansu za zaposlenje nego prethodnih godina, posebno kad su pitanju prethodno navedeni poslovi jer je njihova tražnja velika svuda u svijetu.

Nezaposleni se često osjećaju obeshrabreno kada se žele prijaviti za neki posao jer ne ispunjavaju 100% kriterijume koje poslodavac traži. Međutim, istraživanja pokazuju da poslodavci često daju šanse kandidatima koji ne ispunjavaju svaki kriterijum već ih obučavaju za taj posao. Tako stiču lojalnost zaposlenih.

U svakom slučaju, bilo da razmišljate o promjeni karijere, ili odabiru svog prvog posla, nadamo se da smo vam pomogli sa ovom listom. Vaše je samo da se ohrabrite i krenete u nova osvajanja tržišta.

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Oglašavanje

Oglašavanje

Oglašavanje

Pratite nas na Facebook-u

Oglašavanje