Zanimljivosti

Tišina može biti vrlo glasna

Džon Kejdž, rođen 1912. godine u Los Anđelesu, kompozitor koji je promenio svet muzike. Pokazao da tišina može biti umetnost.

Njegovo delo ,,Tihi komad“ ili popularnije ,,4 minuta i 33 sekunde’ ‘tišine, promenilo je mnogo toga u svetu umetnosti. Zapravo na njegovom koncertu, pijanista je seo, spustio poklopac klavira i, nije radio ništa, čitavih 4 minuta i 33 sekunde, nakon čega je podigao poklopac i otišao sa scene.

Tonovi muzike se kod Kejdža zamenjuju tišinom, odnosno zvukovima koji dopiru od publike i orkestra.
Novine su kasnije imale brojne naslove optužujući ovog autora kako je prevario publiku, jer im nije ništa pružio. Novinari su pisali kako je publika bla besna i razočarana, pa čak pojedini su izjavljivali da takve ljude treba proterati iz grada.

Međutim, ono što je Džon Kejdž želeo da postigne bilo je sasvim drugačije. Njegova namera bila je da ljudi u prostoru u kome se ništa ne čuje, ipak pokušaju da čuju svoje zvuke, sopstvene misli.

„Tišina nije odsustvo zvuka već tišina znači da sam promenio stav – da čujem zvuke onakve kakvi jesu. Tišina može biti i vrlo glasna“ – jedna je od poznatih izjava ovog velikog umetnika.

Ne samo da je promenio muzičku istoriju, ovaj umetnik promenio je mnoga gledišta ljudi. Dok su ga neki oštro kritikovali, drugi su rekli da je on ovim delom doneo veliku promenu u društvu.
Argumenti ovih drugih bili su mnogo jači. Ako ukucate naziv ovog dela na You Tube kanalu videćete da ima više od milion pregleda. Što nije loše ako se uzme u obzir da slušate tišinu.

Dok su ga ovi drugi podržavali, i rekli da ne samo da je on pokušao da opomene ljude koliko su bitni naši unutrašnji stavovi i naše misli, na koje ne obraćamo pažnju, a te iste misli nam oblikuju život, takođe on je pokušao da pokaže kako svako on nas može biti umetnik.
Svakog dana mi možemo da obojimo naš dan bojama kojima mi to želimo – a nemamo talenta kao Pikaso, da igramo u ritmu koji nama odgovara – a da nismo Isidora Dankan, da pevamo i sviramo onom jačinom koja nama odgovara – a nemam glas kao Adel, da pravimo kreacije i oblačimo naše misi onako kako je nama privlačno – a nismo proslavljeni Balestra. I sve to u tišini, a opet da budemo umetnici našeg života.

Poslušajte šta je Kejdž rekao o tišini:

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.