Zanimljivosti

Srbija sa najviše navijača iz Beča na ovogodišnjem „SP” u Rusiji

Još dva dana je ostalo do početka najveće ovogodišnje sportske smotre na planeti – „Svetskog prvenstva u fudbalu” („SP”) u Rusiji. Tim povodom Magistratsko odeljenje Grada Beča (MA 23) zaduženo za privredu, rad i statistiku napravilo je analizu o tome koja će od zemalja učesnica imati najveću podršku iz Beča.

Statističari su izračunali da ukupno 246.783 stanovnika Beča poseduje jedno od državljanstava 32 zemlje čije će se reprezentacije u Rusiji boriti za titulu prvaka sveta, a najveću podršku imaće Srbija. Naime, u Beču trenutno živi 77.306 osoba sa srpskim državljanstvom, što reprezentaciju Srbije čini neprikosnovenom, makar kada se radi o količini podrške koju će uživati u glavnom gradu Austrije.

Na drugoj poziciji ove liste je Nemačka sa 45.462 državljana u Beču, a slede Poljska sa 42.555 i Hrvatska sa 22.089, dok domaćin „Svetskog prvenstva”, Rusija, ima tamošnju podršku 15.593 svojih državljana. Protivnici Srbije u grupi E imaju daleko manju podršku iz Beča: švajcarskih državljana je „samo” 1.959, Brazilaca 1.146, a Kostarikanaca svega 49. Daleko najmanju podršku u Beču imaće reprezentacija Paname. U Beču živi samo 11 panamskih državljana, što bi, ipak, bilo dovoljno da se sastavi jedan reprezentativni tim bez rezervnih igrača.

Statističari nisu odoleli poređenju večitih rivala Kristijana Ronalda i Lionela Mesija: u ovom slučaju Portugalac odnosi pobedu, jer ima podršku 1.411 svojih zemljaka naspram 200 Argentinaca, koji su domicilni u Beču.

 (Fotografija: ©Jockel Weichert/Buzzdriver – naslovna)

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.