Zanimljivosti

Solarni paneli za 1$? Nije nemoguće

Dani velikih, skupih solarnih panela koji su teški i zahtijevaju opasne hemikalije za proizvodnju kao i dosta radne snage za postavljanje, se vjerovatno bliže kraju. Naučnici u Australi su uspjeli da naprave najveću ikad isprintanu solarnu ćeliju koristeći nedavno napravljeni printer za solarne ćelije. Da, štampaju solarne ćelije.
Ćelije su fleksibilne, jeftine i napravljene od organske plastike i organskih materijala.

Kako naučnik Dr Scott Watkins kaže printanje ćelija na tom nivou otvara veliki opseg mogućnosti za pilot aplikacije:

„Toliko toga možemo da napravimo sa ćelijama ove veličine (…) Možemo da ih koristimo za reklamne panoe, rasvjetu i druge interaktivne elemente. Možemo čak i da ih koristimo u laptopovima kako bi omogućili pomoćno napajanje za uređaj.“

Dr David Jones takođe ima nekoliko ideja za upotrebu:

„U dogledno vrijeme, ove panele možemo koristiti na prozorima nebodera. Ukoliko bi štampali ćelije direktno na materijal kao što je čelik, mogli bi da ih integrišemo u krovne materijale.“

Ove organske solarne ćelije se razlikuju od običnih solarnih panela jer su lakše, fleksibilne su, transparentne i projektovane su da budu mnogo jeftinije.

Tehnologija i proizvodnja su još uvijek u fazi istraživanja, ali naučnici koji stoje iza projekta se nadaju da će naći primjenu u budućnosti. Kako jedan od projektnih partnera, CSIRO kaže:

„Konzorcijum trenutno obezbjeđuje materijal za isitraživanje. Kada se kupije na veliko pretpostavlja se da će troškovi komponenti biti znatno niže i da bi cijena od 1$ mogla biti postignuta.“

Takođe postoje i dodatne beneficije kod štampanja ćelija u odnosu na tradicionanu proizvodnju panela: fabrike mogu biti znatno manje, a ujedno i jeftinije. To bi omogućilo da se proizvodnja ćelija decentralizuje i time ih učini dostupnim u cijelom svijetu.

Da li je ovo otkriće koje bi konačno „ubilo“ „Big Oil“ i donijelo solarne panele svijetu? Mislim da su zaista blizu toga.

Kratki video o ovim solarnim ćelijama možete pogledati na linku:
Solarni paneli, novo revolucionarno otkriće

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.