Zanimljivosti Bosna i Hercegovina Crna Gora Hrvatska Severna Makedonija Slovenija Srbija

Rusija planira da prvi put pošalje čoveka na Mesec 2031.

Ruska raketna i kosmička korporacija Energija planira da prvog Rusa pošalje na Mesec 2031. godine, izjavio je direktor te korporacije Vladimir Solncev.

„Posle 2025. planiramo da počnemo sa letovima na Mesec i sa privikavanjem na veštački satelit. U 2026. nameravamo da na let oko Meseca pošaljemo bespilotnu letelicu, a 2027. da lansiramo modul koji će sleteti u Mesečevu orbitu“, rekao je on.

Modul će, objasnio je Solncev, sleteti na Mesec po automatskom sistemu.

„Godine 2029, u Mesečevoj orbiti biće novi kosmički brod bez posade, a počev od 2030. godine radićemo na organizovanju leta sa posadom na Mesec, dok 2031. planiramo sletanje čoveka na Mesec“, naveo je on.

Rusija poziva Evropu i SAD da zajedno razvijaju modul za sletanje na Mesec, istakao je Solncev.

„Modul za poletanje i sletanje (na Mesec) je nešto sasvim novo što ćemo, verujem, razvijati zajedno sa našim evropskim i američkim partnerima. Pozivamo sve zemlje da učestvuju u razvijanju novih primeraka kosmičke opreme i primeni lunarnog programa“, dodao je.

Rusija za letove na Mesec razvija kosmički brod sa posadom pod nazivom „Federacija“ i planira da u 2020. izvede prototipni let i da 2021. lansira taj brod bez posade, dok je prvo lansiranje sa posadom planirano za kraj 2023, dok od 2025. planira da godišnje jednom ili dvaput lansira „Federaciju“ na Mesec, navodi ruska agencja.

izvor:Tanjug

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.