Zanimljivosti

Rešen matematički problem star 83 godine

Pitagora i njegova teorema („Kvadrat nad hipotenuzom jednak je zbiru kvadrata nad katetama“), Arhimed, „Arhimedova konstanta Pi“ i njegovikrugovi nacrtani u pesku„, „Bezuova teorema„, „Binomna teorema„, algebra, izvodi, faktorijel… ovo vam je već dovoljno? To su stvari koje su nam zadavale dosta problema u izučavanju matematike, ali koji problem je mučio stručnjake u oblasti ove prirodne nauke čitave 83 godine?

Naime, matematički problem „Erdešev problem neslaganja“ („±1-sekvenca„) koji je zadao mađarski matematičar Pal Erdeš, konačno je uspeo da reši australijski matematičar sa Kalifornijskog Univerziteta, Terens Tao. On je dokazao da razlika, odnosno neslaganje između količine dva elementa u okviru određenih sekvenci može da raste bez granica, gde je čak i najminimalnija razlika, ipak razlika.

Pal Erdeš (može i Pol Erdeš) je bio jedan od najaktivnijih matematičara u istoriji objavljivanja matematičkih radova. Napisao je skoro 1.500 radova (većinu je pisao sa ko-autorima). Imao je oko 500 saradnika. Čvrsto je verovao da je matematika socijalna aktivnost. Kao šaljivi omaž njegovom plodonosnom radu, njegovi prijatelji osmislili su „Erdešev broj„. Erdeš ima broj 0, saradnici sa kojima je objavio bar jedan naučni rad imaju broj 1. Saradnici nosilaca broja 1 imaju „Erdešev broj2, itd.

(Fotografija: ScineceNews)

About the author

Nikola Stojanović

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.