Zanimljivosti Hrvatska

Redateljski dvojac Mažuran – Lisinac otkrio kako je sniman film The Islander

Nova filmska fantasy poslastica za milenijalse pod nazivom The Islander, čiji će trailer uskoro ugledati svjetlo dana, kreativan je koncept Domagoja Mažurana i Zorana Lisinca.

Njih dvojica upoznali su se u Los Angelesu preko zajedničkog prijatelja i producenta ovog filma Nebojše Chupina, čiju su prvotnu ideju za film prenijeli u originalan i fantastičan svijet prožet munjama i snažnim karakterima likova. Radnja filma jako je slojevita, dok je atmosfera na tragu filmskog serijala Igre gladi te japanskih manga-stripova.

“Priča se temelji na odnosu čovjeka i izumiruće prirode te je zapravo ogledalo sadašnjeg društva, žestoka kritika sustava koji zapostavlja ekološke probleme i kroz geo-političke manipulacije gradi zidove među ljudima. S druge strane, to je priča o jednom posebnom djetetu koje ima vizije budućnosti i pokušava pobijediti svoje unutarnje strahove s kojima se bori vozeći ekstremne utrke na moru. Možda bi kao središte priče ipak najradije istaknuo snažne obiteljske odnose koji pokreću radnju, a treba dodati i to da je na vlasti totalitaran režim koji eksploatira malo preostale zemlje i otoka i skriva istinu o misterioznoj apokalipsi” – rekao je Zoran Lisinac, redatelj filma The Islander.

Kako bi što vjernije dočarali postapokaliptičan svijet, kao i opasne scene utrka na moru, u filmu su korišteni robotski 6AX sistemi koji se upotrebljavaju većinom na helikopterima za snimanja u ekstremnim uvjetima, tzv. shoot over F1 systems. Redatelj filma Domagoj Mažuran, koji ima iskustva u stvaranju virtualne stvarnosti i video igara, adaptirao je tehnologiju napravljenu za snimanja iz zraka za snimanje na moru, iz brodova. Isto tako, primjenjivali su se i specijalni efekti u stvarnom vremenu upotrebom virtualnih kamera koje pokrivaju 360 stupnjeva. Takva tehnologija je omogućila trenutnu vizualizaciju specijalnih efekata na licu mjesta.

“Koristili smo računalne platforme i programe koji se upotrebljavaju za stvaranje video igara, izbjegavajući klasičan filmski proces post-produkcije. Ovakav pristup nam je omogućio da u stvarnom vremenu vidimo završne rezultate u 60-postotnoj kvaliteti finalnog proizvoda.” – izjavio je Domagoj Mažuran, redatelj filma The Islander.

Za specijalne efekte angažirali su Davida Sudda, renomiranog stručnjaka na tom području koji je zajedno s Jordanom Halseyom pomoću geomappinga i stvaranja vizualnog svijeta tijekom samog snimanja omogućio da se u postprodukciji scene i setovi mogu nadograđivati platformama za video igre, tzv. game engine.

The Islander donosi i originalnu zvučnu kulisu koja podsjeća na špageti-vesterne i Morriconeov stil, no bit će tu i zvuka koji će podići čitavu priču na nivo elektro-opere s utjecajima Hansa Zimera ili JunkiXL te neizostavnog Dana Romera. Jednako, na svim lokacijama snimani su i autentični zvukovi akcije i prirode.

“Nadamo se da će gledatelji osjetiti nivo ludila i emocija koje smo željeli prenijeti na film, a koji će moći pogledati već sljedeće godine” – poručili su redatelji filma The Islander.

Zanimljivosti o filmu The Islander:

  1. Scenarij filma završen je samo tjedan dana prije početka snimanja.
  2. Film je sniman 10 tjedana na otocima Hvar, Pag i Brač te u gradovima Split, Trogir i Vodice, dok se postprodukcija filma radi u Los Angelesu.
  3. Sve scene utrka brodova su snimljene tijekom 10 dana na lokacijama na otoku Braču te u Paškom kanalu, i to pri velikim brzinama od oko 100 km/h.
  4. Glumica Ivana Dudić, koja u filmu tumači lik Ane i najbolje prijateljice glavnog lika Neba, izvodila je scene na brodu koji je po najvećem nevremenu jurio 80 km/h.
  5. Ulogu u filmu ima i producent Neb Chupin koji je i tvorac poznate hrvatske etikete Dida Boža.

About the author

Marina Đarmati

Marina Đarmati

Zaljubljenica u ljepotu življenja, pisanje i fotografiju. Nepopravljivi perfekcionist, sanjar i borac u isto vrijeme.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.