Putovanja Bosna i Hercegovina Crna Gora Hrvatska Severna Makedonija Slovenija Srbija

Za i protiv organizovanih putovanja

Ja sam uvek uvek bila veliki fan nezavisnih putovanja. Kada sam prvi put pošla na  ozbiljno putovanje u ličnoj režiji,  nisam imala puno novca, bila sam nešto mlađa (to je bilo pre otprilike 10 godina) i željna avanture, pa sam prirodno odstupila od organizovanih tura i odlučila da putujem nezavisno. Tako sam i nastavila.

Ali, kako vreme prolazi, kako sam sve zauzetija i slobodnih dana je sve manje,pa nisam u potpunosti sigurna da ću tako nastaviti i sa sledećim putovanjem.

Vođene ture svakako imaju svoje mesto kao deo jedne avanture– mogu da budu deo nezavisno organizovanog putovanja gde ćete uz vodič uspeti da ugurate puno zanimljivosti i kulture u samo nekoliko dana. A ovakve ture su i super opcija za upoznavanje drugih solo putnika.

Prednosti vodjene ture

Generalno, turistički vodiči znaju puno, zabavni su, znaju destinaciju na kojoj ste uzduž i popreko i pomoći će vam sa puno zabavnih činjenica, saveta i zanimljivih priča.

Definitivno je bezbednije putovati i u grupi, a posebno sa organizovanom turom koji vodi iskusni vodič.

Mnogo je zabavnije kada putujete sa dobrom grupom istomišljenika, posebno ako ste krenuli na put sami, može da bude zabavno da podelite iskustva sa ljudima koji su zainteresovani da vide i urade iste stvari kao i vi.

Vaša putna agencija je verovatno našla partnere na lokaciji koji će vam pružiti najbolje i najkvalitetnije avanture i spasiti vas glavobolje da morate da birate sami rafting kompaniju u Tanzaniji.

Mane vođenih tura

Nema poricanja, čak i one jeftinije ture će vas koštati više nego nezavisno putovanje. Neke vođene ture mogu da budu jako skupe tako da budite sigurni da ste istražili tržište pre nego što ste se odlučili.

Ako vam se ne dopadnu ljudi u vašoj grupi, ne možete previše da uradite po tom pitanju.  I ako se veća grupa prijatelja prijavi zajedno,a vi ih niste prethodno upoznali, možete da se osećate kao autsajder.

Vaša fleksibilnost će biti ograničena pošto ove ture imaju tendenciju da pokušavaju da naguraju sve u kratak vremenski period. Što znači da možete da se sećate kao da vas neko stalno požuruje da pređete sa jedne atrakcije na drugu.

Troškovi ture će pokrivati aktivnosti i obroke, ali sve ostalo će biti dodatni trošak. Možda ćete poželeti da idete na jahanje ili neki obilazak i ovo će koštati ekstra.

Takođe može da se desi da nemate priliku da izađete iz svoje zone udobnoosti. Jedan od najboljih načina da upoznate mesto u njegovoj esenciji jeste da se izgubite, pogrešite u porudžbini u restoranu i pijete piće sa lokalcima. Na vođenoj turi manje je verovatno da ćete imati priliku da preuzmete inicijativu i na ovaj način moždra propustiti prelepo iskustvo.

#ForTheLoveOfIt

 

 

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.