Putovanja Srbija

Estonija, zemlja besplatnog interneta

Ova severnoevropska zemlja osim što se nalazi na listi UNESCO-ove svetske baštine jer je stari grad njene prestonice proglašen za nejvći i najbolje očuvan srednjevekovni grad na svetu, izdvaja se još po čemu. Npr. po inovativnosti.

A da je inovativnost pridev koji primarno i  slikovito opisuje ovu zemlju potvrđuje činjenica da u Estoniji besplatno možete pristupiti internetu sa gotovo svake lokacije. Cela Estonija prekrivena je bežičnim internetom.

Ova mogućnost u mnogome olakšava građanima Estonije  svakodnevni život. Gotovo sve funkcioniše online. Olakšanje odlazi do te granice da ,recimo, Estonci na predsedničkim i parlamentarnim izborima mogu glasati elektronskim putem preko svoje elektronske lične karte. Da ne pričamo o tome koliko je olakšanje besplatni WI-FI  i za turiste.

Zanimljivost plus, Skype je nastao upravo u Estoniji.

Može se zaključiti da je jedan od strateški ciljeva Estonije digitalizacija. Dakle, što manje gubljenja vremena na birorokratiju. Moramo priznati da je Estonija vrlo dobra, čak odlična, u ostvarenju pomenutog cilja, te bi se ostale zemlje Evrope, a i sveta mogle ugledati na nju.

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.