Putovanja

Digitalni portiri u evropskim hotelima

Sistem „Self-Check-in” prvo su počeli da koriste aerodromi, a nedavno su i bečki hoteli napravili mesto za „Aleksu”. Ovi pametni roboti obavljaju prijem gostiju ili odgovaraju na njihova pitanja – „U koje vreme je doručak?”, „Do kada treba da napustim sobu?”

(Fotografija: Hotel „Zeitgeist”, 2018, Beč)

Ova i slična pitanja gosti mogu izgovoriti i ubrzo dobiti odgovore. Hotel „Zeitgeist”, kod bečke glavne železničke stanice, već ima u upotrebi digitalnog portira (virtuelnog asistenta) po imenu „Gustaffo”, kojeg testira kao dodatnu ponudu od decembra prošle godine. „Gustaffo” nudi gostima sve informacije u vezi sa hotelom, a postavljena pitanja može čak i da analizira. Na taj način vlasnici hotela mogu da saznaju šta gosti najčešće pitaju, to jest koje informacije treba učiniti još jasnijim. Iza svega toga stoji digitalni sistem „Alexa”.

Bečko start-ap preduzeće „Gustaffo” prenosi digitalne hotelske usluge na pametne telefone. Naime, radi se o internet stranici koja izgleda kao aplikacija i nudi informacije o hotelu na različitim jezicima. Takođe, putem ove veb-stranice možete pozvati i sobnu poslugu, naručiti taksi ili rezervisati restoran.

U Evropi, digitalnog portira ima 38 hotela. Hotelijeri smatraju da će ova novost u hotelima, svakako, biti sve više u upotrebi, ali da nikako neće zameniti zaposlene. Jedni gosti žele da im se neko uživo obrati, dok drugi vole sve sami da obave putem interneta.

(Fotografija: Hotel „ARCOTEL”, 2018, Beč)

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.