Putovanja Bosna i Hercegovina Srbija

13 razloga zašto bi definitivno trebalo da posetite Banjaluku

Poslednjeg vikenda u aprilu Banjaluka je ugostila najveće zvezde regionalne Jutjub scene, jer se u dvorani “Borik” održavao Balkan Tube Fest powered by Fanta. Više od 80 jutjubera tokom dva dana družilo se sa svojim brojnim obožavateljima, a ovaj prelepi grad na Vrbasu pokazao se kao sjajan domaćin.

Svi gosti otišli su prepuni sjajnih utisaka, nakon obilazaka lepota ovog grada i isprobavanja nadaleko čuvene hrane.

Zbog toga, naša je apsolutna preporuka da Banjaluku stavite na mapu destinacija koje bi svakako trebalo da posetite, a evo šta je čini posebnom, kao i šta sve tamo možete da vidite i isprobate.

1. Grad zelenila

Banjaluka poznata je kao “rajska dolina”, a zbog velikog broja zelenih površina, pre svih parkova i aleja, dobila je nadimak “Grad Zelenila”.

2. Banje

U gradu i njegovoj okolini nalaze se tri banje (Srpske toplice, Slatina i Laktaši) sa izvorima termomineralne vode, poznate po svojim lekovitim svojstvima.

3. Aktivnosti na vodi

Na Vrbasu se održavaju mnoge manifestacije i sportska takmičenja, a posebnu atrakciju predstavljaju sportovi na void, te je Banjaluka domaćin mnogim državnim i evropskim takmičenjima u kajak-kanu sportu na divljim vodama, raftingu i mušičarenju. Specifičnost ove reke predstavlja i čamac dajak.

Gospodska ulica u Banjaluci

4. Gospodska ulica

Najpoznatije banjalučko šetalište nosi dva imena, jedno je “zvanično” – ulica Veselina Masleše, a drugo je opšte poznato i prihvaćeno u narodu – “Gospodska ulica”, pa se može desiti da se i lokalci zbune kada ih pitate za ono zvanično ime. Nekada je tu bila Muslina bara, koja je zimi služila kao klizalište, a danas se duž Gospodske ulice nalaze mnoge radnje poznatih domaćih i svetskih brendova. Od skoro ulicu krase i šareni kišobrani.

5. Tvrđava Kastel

Najstariji istorijski spomenik u Banjaluci, gde su pronađeni ostaci neolitskog gradinskog naselja, nalazi se na levoj obali Vrbasa. Veruje se da se ovde nalazilo rimsko naselje Castra, a na prostoru tvrđave pronađeni su i ostaci Slavenskog naselja iz perioda ranog srednjeg veka (od VIII do XII v). Intezivna izgradnja Kastela počinje u pretposlednjoj deceniji XV veka, tokom turske okupacije i vladavine Ferhad paše Sokolovića (1574-1588), da bi Tvrđava, ali i grad Banja Luka posebno dobili na značaju za vreme Austro-Ugarsko-Turskih ratova kao važan geostrateški centar.

6. Spomenik Safikadi

Safikadin grob nalazi se u centru grada, ispred tvrđave Kastel, i svedoči o legendi večne ljubavi – takozvanim “banjalučkim Romeu i Juliji”. Legenda kaže da se mlada i lepa Banjalučanka Safikada na prvi pogled zaljubila u zgodnog austro-ugarskog vojnika koji je čuvao stražu na zidinama Kastela, kada je iznenada naređen pokret vojske. To je bio strahovit udaurac njihovoj ljubavi, a na rastanku su se zaklinjali jedno drugom na vernost do groba. Kada je dobila vest o pogibiji svog voljenog, Safikada se bacila pred top, koji je sa Kastela označavao podne, i povikala: “Verna sam ti do groba”. Njeno mrtvo telo palo je na mestu gde je danas spomenik, kraj kog zaljubljeni parovi pale sveće za ljubav.

7. Hram Hrista Spasitelja

Izgradnja Saoborne crkve “Svete Trojice” u centru grada je bio prvi veći graditeljski poduhvat u Banjaluci nakon Prvog svetskog rata. Građena je na praznom prostoru ispred tadašnje kafane “Balkan” od 1925. godine, a projektovao ju je Dušan Živanović, arhitekta iz Beograda. Crkva je izrađena u srpskovizantijskom stilu, a završena je izgradnja 1929. godine. Oštećena je u nacističkom bombardovanju Banjaluke 1941. godine, a ubrzo zatim i srušena, da bi njena obnova počela 1993. i bila okončana 2004. godine. Iako njena unutrašnjost još uvek nije potpuno uređena, danas crkva Hrista Spasitelja predstavlja jednu od najlepših i najvećih arhitektonskih ostvarenja pravoslavnih hramova na Balkanu.

8. Džamija Ferhadija

Po želji Ferhad-paše Sokolovića, ova džamija je morala biti “velika i lijepa, kakve na ovom kraju sveta nikada nije bilo, niti će biti”, pa su na njenoj izgradnji radila trojica najboljih neimara. Najpoznatija legenda kaže da su, kada su izgradili Ferhadija džamiju, čuli kako Ferhad-paša namerava da ih pogubi, kako takvu graditeljsku lepotu više nikada ne bi ponovili. Tada su napravili sebi krila i poleteli sa vrha džamije, ali su sva trojica pala na različite strane Banjaluke – Petar na današnji Petrićevac, Pavle na sadašnji Pavlovac, a treći, koji je pri padu slomio rebra, pao je na desnu stranu Vrbasa, pa je taj deo nazvan Rebrovac.

9. Banj Brdo

Najpoznatije banjalučko izletište Banj brdo nalazi se na južnoj strani grada, visoko je 431 m nadmorske visine i sa njega se pruža panoramski pogled na grad. Izletište je bogato šumom, stazama za šetnju i planinarenje, izvorima vode za piće kao i uređenim mestima za odmor i razonodu. Na njemu se nalazi i memorijalni spomenik palim Krajišnicima u NOB-u, delo poznatog jugoslovenskog kipara Antuna Augustinčića. Na spomeniku je ucrtan reljef koji u nizu slika prikazuje borbu i stradanja Krajišnika u II svetskom ratu, a sam spomenik simbolično podseća na metak ispaljen u pravcu Krajine.

Pogled na Kastel

10. Muzeji

Muzej Republike Srpske osnovan je 26. septembra 1930, po nalogu Kralja Aleksandra Karađorđevića. Danas u svojim zbirkama čuva više od 30.000 eksponata, među kojima i, zanimljivo – zbirku domorodačkih predmeta sa ostrva Fidži – buzdovane, štitove, lukove, vesla, nakit i dr.
Muzej savremene umetnosti RS osnovan je 13. januara 1971. godine, a nastao je kao umetnička galerija, nakon akcije likovnih umetnika sa prostora bivše Jugoslavije i drugih krajeva sveta, koji su se solidarisali sa Banjalukom, pogođenom katastrofalnim zemljotresom 26. i 27. oktobra 1969. godine. Tada je prikupljeno blizu 800 umetničkih dela, što je poslužilo kao temelj za osnivanje institucije i činilo njen početni fundus. Nalazi se u jednoj od najreprezentativnijih građevina Banjaluke – staroj austrougarskoj železničkoj stanici sagrađenoj 1891. godine, koja je 1981. namenski adaptirana, da bi objekat 2007. godine bio proglašen nacionalnim spomenikom.
Muzej pozorišnih lutaka je nezaobilazna stanica prilikom posete Banjaluke, jer je jedini te vrste u jugoistočnoj Evropi i ima više od 200 lutaka korišćenih u profesionalnim pozorišnim predstavama, a rađenim u radionicama Sofije, Praga, Berlina, Minska, Varšave, Banjeluke i drugih evropskih gradova.

11. Krupa na Vrbasu

Na oko 25km od Banjaluke nalazi se ovo mesto sa izuzetnim prirodnim i kulturnim bogatstvima – slapovi, mlinovi, izvor Krupe, Strikina pećina, manastir Sv. Ilija, crkva brvnara iz XVI veka i srednjovekovni grad Greben.

12. Etno selo Ljubačke doline

Zamišljeno i postavljeno kao muzej na otvorenom, sa namerom da pokaže život jedne zadruge, njenu tradicionalnu arhitekturu, materijalnu kulturu i pokućstvo sa kraja 19. i prve polovine 20. veka. Ovo etno selo organizuje izložbe, kolonije, rekonstruiše događaje, prikuplja, čuva i prezentuje materijalnu i nematerijalnu kulturnu baštinu narodnog stvaralaštva ovih krajeva, a čine ga kuće, ambari za žito, mlečar, vajati (zgrade za spavanje), košana za kukuruz, štala, čobanska koliba, šupa za smeštaj poljoprivrednih mašina i alata, pčelinjaci, kačara itd. – ukupno blizu trideset autentičnih objekata, kao i kovačka, stolarska, bačvarska radionica, dućan i drugo. Centralni deo je krčma, a tu su još i antikvarnica, krojač, tkač, berberin, apotekar-travar itd. Ideja vlasnika etno sela, Nedeljka Brankovića, jeste da ono nakon završetka svih radova bude potpuno radno, odnosno da svi zanati koji su sada zastupljeni budu aktivni i osposobljeni za rad.

13. Banjalučki ćevap

Ukoliko ste bili u Banjaluci, a niste probali njihov čuveni ćevap – kao da niste bili. Dakle, morate otići ponovo. Ipak, ovo nije jedini biser domaće gastronomije, pa kada se nađete na ovom gradu na Vrbasu, ne propustite da probate i ljevuše, pite, uštipke, mlečne proizvode, a posebno sir trapist, pečenja teleća i jagnjeća, cicvaru, puru, domaću pogaču, bosanski lonac…

BALKAN TUBE FEST

Balkan Tube Fest u Banjaluci

Tokom vikenda, u banjalučkoj dvorani Borik održan je Balkan Tube Fest powered by Fanta, prvi festival jutjub kulture na ovim prostorima.
Svojim najvernijim fanovima popularni jutjuberi prikazali su se u novom svetlu, a oko 4.000 posetilaca imalo je priliku da se druži i fotografiše sa svojim idolima, među kojima su bili Baka Prase, Lea Stanković, Ruža Rupić, Anastasija Grujić, Nađa Stanojević, Neki Jutuber, Andrija Jo, Anđela i Nađa, PC Axe, KovalskA, Cile ST, Bake, An Na, Va Vana i mnoge druge jutjub zvezde.
Balkan Tube Fest powered by Fanta i ovoga puta obeležili su pesma, smeh i odličan provod, ali se razgovaralo i o veoma važnim temama, pa je tako prof. dr Danica Grujičić, najpoznatiji neurohirurg sa ovih prostora, mladima pričala o štetnosti droga, ali i najavila pokretanje Fondacije za mlade talente u saradnji upravo sa Balkan Tube Festom, dok je specijalni predstavnik EU u BiH, Lars-Gunnar Wigemark sa jutjuberima govorio na panelu “Say no to hate”.
Sledeći BTF zakazan je za septembar u Beogradu!

Atmosfera na BTF

Foto: Banjaluka Tourism

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.