Zanimljivosti Srbija

Prve srpkinje osvojile Materhorn –čuveni vrh poznat i sa čokolade Tablerone

Katarina Manovski i Danijela Babović prve su alpinistkinje iz Srbije, koje su proteklog vikenda, osvojile jedan od najzahtevnijih vrhova u Alpima – Materhorn (4478m). One su bile deo šestočlane ekipe srpskih alpinista pod vođstvom čačanskog alpiniste Petra Šunderića, iz kluba ekstremnih sportova Armadillo. Sa njima su učestvovali i braća Milan i Mladen Makojević iz Ovčar Banje, koji su i najmlađi srpski alpinisti koji su ikada popeli Materhorn. Kuriozitet je da Mladen ima samo 21 godinu i da je rođen sa deformitetom obe šake, što ga nije omelo da bude izvrstan penjač i budući stipendista. Punu podršku svojim učešćem akciji dao je i Miro Kalem, načelnik GSS Jahorine, koji je bio u navezi sa Petrom Šunderićem.

Prve srpkinje osvojile Materhorn
Prve srpkinje osvojile Materhorn

Prema rečima Katarine Manovski, Materhorn je poslednji veliki alpski vrh koji je osvojen i zbog svog jedinstvenog izgleda i istorije pokušaja penjanja jedna je od najpoznatijih planina na svetu i jedan od zaštitnih znakova Švajcarske. “Vrlo je surova planina i do sada je odnela više od 500 života, jer zahteva strogu koncentraciju, brzo kretanje i odličnu orijentaciju. Jako je važno da se što pre spustite sa vrha, jer posle podneva postoji rizik od nepredvidivih vetrova i snežne izmaglice koje dižu vetrovi. Zato je ceo ovaj poduhat zaista nešto posebno”, ističe Manovski.

Danijela Babović druga je alpinistkinja koja je penjala sa Katarinom u paru. Proteklih godinu dana zajedno su imali iscrpne izičke i tehničke pripreme u srpskim i crnogorskim planinama, ali se napor isplatio. “Dugo nam je trebalo da sakupimo materijalna sredstva koja su neophodna zbog izuzetno visokih troškova, koji su karakteristični za uspon sa švajcarske strane preko Hornli grebena, a iz Cermata kao baze. Posebnu draž ovog uspeha daje i činjenica da se upravo sad navršava 150 godina od prvog uspona na Materhorn. Izuzetno smo srećni što nam se ispunio, u početku nerealan, san i što smo postali deo istorije”, objašnjava Danijela.

Akcija je organizovana u okviru plana i programa Alpinističkog odseka Čačak,KES Armadilo i SPK Pentraks Iđoš.

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.