Zanimljivosti Srbija

Pravi srpski ukus – sladoled od drenjina!

Svi dobro znamo za poznatu uzrečicu „Zdrav kao dren!“, koja itekako postaje aktuelna pred sezonu prehlada. Plod ovog šumskog drveta izuzetno je lekovit, bogat je pektinom, taninom, organskim kiselinama i C vitaminom. Plodovi se beru u jesen kad poprime tamnocrvenu, bordo boju i tada imaju prijatan slatko-kiseli ukus. Moć ove lekovite biljke je svim evropskim narodima dobro poznata i često se koristi u gastronomiji, a naše domaćice od njih prave „lekovite poslastice“ poput kompota, džema, pekmeza i soka. Sada možete probati i sladoled od drenjina – u srcu Beograda, u novootvorenoj Poslastičarnici, Maršala Birjuzova 7.

Drenjine

Zdrav kao dren, kaže se za osobu koja nema nikakve tegobe. Značaj biljke dren je poznat od davnina, a ova biljka je popularna još od antičkih vremena. Drenjine sadrže veliku količinu prirodnog šećera, organske kiseline, pektina, tanina i izuzetno mnogo vitamina C U drenjinama ima dvostruko više askorbinske kiseline nego u pomorandži Delotvoran je u lečenju grla, malokrvnosti, boginja, bolesti bubrega, hemeroida dijabetisa, za brže zaceljivanje rana, a naročito pomaže kod dijareje i drugih oboljenja organa za varenje.

U Francuskoj i Italiji se od drenjina masovno pravi vino i žele, a nedozreli plodovi se konzerviraju u slanoj vodi kao masline U Nemačkoj se kuvaju sa šećerom i sirćetom i dodaju jelima od testa i krompira. U Rusiji prave ukusne supe i koriste ih kao začin za specijalitete od mesa i ribe. Kao istinski poštovaoci tradicionalne medicine Rusi dobro znaju lekovita svojstva drena, pa mesnate delove ploda i ulje iz semenki koriste za regeneraciju kože i sluzokože.

Treće nedelje septembra nas očekuju tropske vrućine pa je pravo vreme za predah uz sladoled. Sladoled od drenjina se pravi po originalnog recepturi Veroljuba Šobića koji u svojoj radnji zanatskog sladoleda osmišljava prave srpske ukuse koje pretvara u svima omiljenu poslasticu.

„Smatra se da je sladoled poslastica koja se jede samo leti, međutim sladoled koji ima jak socijalni karakter i omiljena je poslastica starih i mladih može da se jede tokom čitave godine. U našoj Poslastičarnici se pravi sladoled na zanataski način, u mašinama gde kontrolišemo sadržaj vazduha, od čega zavisi ukus ove poslastice. Pored najkvalitetnijih i svežih sastojaka koje biramo, trudimo se da pratimo sezonu i da napravimo neke tipično srpske ukuse, pa posle sladoleda od suvih šljiva na red je došao sladoled od drenjina, koji je delikatan po svom kiselkastom ukusu i idealan da ojačate imunitet pred zimu“, kaže nam sladoled majstor i vlasnik Poslastičarnice Veroljub Šobić.

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.