Zanimljivosti

Praćenje polena na pametnim telefonima

Prolećnim mesecima i cvetanju biljaka ne raduju se svi među nama, pogotovo ne oni koji teško podnose polen. Upravo zbog toga je Medicinski univerzitet u Beču svojim građanima ponudio besplatnu aplikaciju za pametne telefone, pod nazivom „Polen”, koja pruža sve podatke, savete i upozorenja o polenu u slučaju njegove velike koncentracije u vazduhu.

U saradnji sa lokalnim i međunarodnim institucijama austrijska „Služba za upozoravanje na opasnost od polena” Medicinskog univerziteta u Beču razvila je besplatnu aplikaciju koja informiše korisnike o količinama polena u vazduhu. Aplikacija, takođe, emituje prognozu polena za naredna tri dana – u zavisnosti od regiona u kojem se korisnici nalaze.

Ovu aplikaciju čini i personalizovana prognoza, sopstveni unosi o alergiji na polen, podsetnici na posete lekaru, spisak biljaka, kao i obaveštenja o vremenu cvetanja svake od njih. Na početnom ekranu je uvek prikazana ocena alergijskog rizika po satima, uz njeno redovno ažuriranje. Tako rizik od alergije na polen može, na primer, da iznosi „tri”, što spada u „veoma povišen rizik”. Opterećenje polenom može da se prognozira i na osnovu kvaliteta vazduha, u zavisnosti od koncentracije ozona, prašine, sitnih čestica i slično.

Otprilike četvrtina evropskog stanovništva pati od alergija. Jedna od najčešćih alergija koja se javlja jeste ona na polen, koja uzrokuje često kijanje, kašalj i iritaciju očiju. Budući da alergije nisu samo štetne, već mogu da ugroze zdravlje ljudi, važno je da pravovremeno budu dijagnostikovane. U lečenju alergije na polen danas su dostupne tablete, sprejevi i kapi za ublažavanje tegoba.

Osobe alergične na polen treba da ga izbegavaju što je više moguće. Pešacima se preporučuje da nose zaštitnu masku, a vozačima da u automobilu postave filter protiv polena. Ukoliko stanuju u kući, redovno košenje trave može da umanji alergijsku reakciju, jer se time zaustavlja rast, odnosno cvetanje mnogih alergenih biljaka.

Za sada je ova aplikacija dostupna za Austriju, Nemačku, Švajcarsku, Španiju, Švedsku, Veliku Britaniju i Trentino-Južni Tirol.

(Fotografije: ©PID/Christian Fürthner – u tekstu; ©MA 42 – naslovna)

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.