Zanimljivosti Bosna i Hercegovina Crna Gora Hrvatska Severna Makedonija Slovenija Srbija

Podsetite se najlepših pesama iz dečijih emisija i serija

Nema dileme oko toga da li je bolji dečiji program na nacionalnim televizijama postojao pre tridesetak godina ili danas. Iako u obilju kablovskih kanala klinci mogu da pronađu mnogo zanimljivog inostranog sadržaja, gotovo da ne postoji domaća televizija koja se ozbiljno bavi ovim programom. „Happy“ je svojevremeno dobio nacionalnu frekvenciju zbog sadržaja prilagođenog najmlađima koji danas, najpre zbog reality programa gotovo i da ne emituje, dok RTS i dalje proizvodi ovakav sadržaj, mada ni približno u onoj meri (a ni kvalitetu) kao nekada.

Nekadašnji telop na Televiziji Beograd
Nekadašnji telop na Televiziji Beograd

Danas se nova sezona emituje na RTV-u, dok su se svojevremeno „Fazoni i fore“ emitovale na RTS-u. Jedna sezona je bila prikazivana i na B92. Pesma je i dalje poznata mnogim generacijama.

Početkom devedesetih, subotnje jutro na tadašnjem Trećem kanalu bilo je rezervisano za Mandu i njegov program za decu „S one strane duge“. Iako je emisija često bila osporavana zbog prikazivanja scena iz ratova i dečijih razgovora sa vojnicima, više je ostala upamćena kao mesto na kom su se susretali klinci iz svih delova Srbije. Pesma i danas zvuči odlično.

Najpopularniji lik iz dečijih emisija svih vremena ne samo u Srbiji, već i u celoj bivšoj Jugi je svakako Branko Milićević, Branko Kockica. A njegova pesma i danas lako uspe da popravi raspoloženje.

https://www.youtube.com/watch?v=5oniUCnzSKI

I ova, ali i ova druga.

I da ne zaboravimo ekipu iz „Veselog majmunčeta“ – Duška, Zlatka, Sofiju… I da ne zaboravimo nikako pesmu iz „Metle bez drške“.

Poseban užitak za decu je bila i emisija „Deco, pevajte sa nama“ u kojoj je Dragan Laković u svakoj novoj epizodi, sam, sa svojim gostima ili sa „Kolibrijima“ pevao nove pesme. Produkcijski poduhvat vredan divljenja. Tada moguće, danas neizvodljivo pod izgovorom da je skupo.

https://www.youtube.com/watch?v=HqAhyRmubKk

A kad smo kod hora „Kolibri“, prisetimo se i „Kolibri šoua“ i svih onih pesama koja smo dobijali na pločama ili kasnije, na kasetama. I audio i video kasetama.

„Kao vrata, voda, vatra, kao vetar, vrba, vaza… Kao voz, kao vest.“ samo je deo špice iz čuvene dečije emisije još sa početka sedamdesetih „Na slovo, na slovo“ koja je često bila reprizirana.

A ko bi zaboravio „Kolariću paniću“?

https://www.youtube.com/watch?v=r7qVnJm5Bdo

I naravno, Joca Adamov i Minja Subota, sa pesmom iz vremena kada nam je najveća misterija bila „Zašto je on Subota, a tobogan ide nedeljom?“ „Muzički tobogan“.

Koja je Vama bila omiljena dečija pesma? 🙂

About the author

Filip Ugrenović

Pola Dilan Dog, pola Gručo. Kada pišem, mislim da sam Marti Misterija.
Kada ne pišem, govorim glasno. Stav, osmeh i smeh.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.