Ove albume sa samolepljivim sličicama smo svi imali!

0

Ako izuzmemo albume sa sličicama fudbalera koje devojčice mahom nisu skupljale, kao i album „Sara Kej“ koji se nekako nalazio uglavnom u domovima devojčica, postoje i oni albumi sa sličicama zbog kojih smo svi vežbali da igramo tapke, zbog kojih smo igrali i par-nepar, ali i zbog kojih smo razvijali sopstvene načine trampe – 3 za 1, 5 za 1, 10 za 1, „ovo ti ne dam iako je duplikat“. Rečenica „Ovo je teška sličica“ obeležila je mnoga detinjstva u našoj zemlji, a sve to zbog ovih albuma… Pripremi se za jedno lepo putovanje.

Iako su imale više albuma saa sličicama, i dalje najtraženiji je onaj sa početka devedesetih koji su izdale „Dečje novine“. Leonardo, Mikelanđelo, Rafaelo i Donatelo su bile „Nindža kornjače“. Ili „Ninđa“, bar na albumu.

Nindža Kornjače

Nindža Kornjače

Tih godina još jedan crtać koji su sinhronizovali Nada Blam, Vlastimir Đuza Stojiljković, Nikola Simić i Ljubiša Bačić, uz pratnju Miodraga Ž. Vučkovića, Riharda Merca i Slavka Tatića, imao je svoj album sa samolepljivim sličicama. U planu je bo i drugi deo, ali… Ali, to su bile devedesete. „Talični Tom“.

Talični Tom

Talični Tom

…A za „najteži“ album, kog je gotovo bilo nemoguće ispuniti, važio je „Popaj“.

Popaj

Popaj

„Štrumpfovi“ su izašli u nekoliko izdanja. Ipak, priča o malim plavim bićima je možda najlepše opisana u onim albumima iz 1983-e i iz 1996-e.

Štrumpfovi iz 1983-e

Štrumpfovi iz 1983-e

Štrumpfovi iz 1996-e

Štrumpfovi iz 1996-e

Kada je izašao film „Space Jam“ nije postojao klinac koji nije bio oduševljen. Omiljeni košarkaš iz Amerike sa omiljenim crtanim junacima – siguran je bio put do klinaca. A album sa sličicama nije mogao da izostane. Doduše, teško je mogao i da se popuni.

Space Jam

Space Jam

A kada smo već sakupljali sličice iz omiljenog filma, zašto to ne bismo uradili i sa omiljenom serijom? „Čuvari plaže“ su to sigurno bili.

Čuvari plaže

Čuvari plaže

TV kanali, što oni domaći, što oni strani, bili su bogati programima za klince. Na TV „Politici“ vikend nije mogao da počne bez „Pere Detlića“ što je značilo da i on zaslužuje album.

Pera Detlić

Pera Detlić

A nešto kasnije, na BK televiziji, pojavio se „Hugo“. Naravno – u paketu sa svojim albumom.

Hugo

Hugo

„Pink“ je branio ružičaste boje uz „Simpsonove“, ali nas je zanimala druga borba – ko će pre popuniti album sa sličicama.

Simpsonovi

Simpsonovi

Za TV smo bili prikovani iz mnogo lepih razloga, ali nam ni odlazak u bioskop nije bio stran. Pored „Space Jama“ gledali smo i crtaće. Možda je najveću pažnju izazvao čuvei film o čuvenim psima – „101 dalmatinac“. Naravno, film smo pratili uz sakupljanje sličica.

101 dalmatinac

101 dalmatinac

Kraj osamdesetih je sigurno bio srećniji period od devedesetih. Naročito za one koji su imali sreće i da se rode tada 🙂 Sreću su imali i oni koji su sakupljali sličice. Naime, „Garfild“ je važio za album koji se baš jako brzo može popuniti,

Garfild

Garfild

A zašto bismo stali na jednom junaku, ako tu mogu biti svi? „Diznijeva galerija“.

Diznijeva galerija

Diznijeva galerija

I da. Pored filmova i serija, voleli smo mi čokoladice. Mnogo čokoladica. Vrlo verovatno i jer su u njima bile sličice životinja. Doduše, ne samolepljive, tako da su se uz sličice uzimali ili „OHO“ lepak ili selotejp. Mame i tate su ovde imale pune ruke posla. Kao i zubari. „Životinjsko carstvo“.

Životinjsko carstvo

Životinjsko carstvo

 

Oglašavanje

O autoru

Avatar

Pola Dilan Dog, pola Gručo. Kada pišem, mislim da sam Marti Misterija. Kada ne pišem, govorim glasno. Stav, osmeh i smeh.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Send this to friend