Svet Zanimljivosti

Oboren je bejbi bum rekord u 2016. godini

Prema austrijskim statističkim podacima bečke mame su u prošloj godini donele 20.988 beba na svet. Od 1955. godine u Beču se nije rodilo više beba u toku jedne godine. Rukovodilac sekretarijata za privredu i statistiku u Beču, Klemens Himpele, izjavio je da je 2016. bila „najplodnija“ godina u periodu posle 2. Svetskog rata. Oboren je bečki rekord iz 1967. godine, kada se rodilo 20.507 beba.

Kinder vor Mozarthaus Vienna

„Beč je posle 2. Svetskog rata imao uglavnom negativan priraštaj, što je bilo uslovljeno starosnom strukturom stanovništva, pa je Beč bio poznat kao „Penzijanopolis“. Negativan priraštaj je doprineo smanjivanju austrijske prestonice sve do sredine 80-ih godina prošlog veka. U vreme 70-ih godina 20. veka Beč je svake godine imao 12.000 građana manje“, dodaje Himpele.

Glavni grad Austrije ima pozitivan priraštaj od 2004. godine, a 2016. godine je porastao za čak 5.365. „Toliko pozitivan priraštaj Beč nije imao od vremena monarhije, iako je tada smrtnost bila mnogo viša“, rekao je Himpele. Razlozi za to su produženje životnog veka i povećanje broja potencijalnih majki (žene između 15 i 45 godina starosti). Beč je od skoro „najmlađa“ austrijska pokrajina.

 

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.