Najveća bela ajkula ikad snimljena – Deep Blue

0

Grupa istraživača kod meksičkog ostrva Gvadalupe napravila je snimak velike bele ajkule za koju smatraju da je najveća ikada snimljena. Na objavljivanje snimka čekali su punih dve godine.

Naučnici grupe „Pelagos kakunja“ snimili su još 2013. godine. Hojos Padilja, vođa istraživanja, konačno je i objavio snimak i sada su obeđeni da se radi o najvećoj beloj ajkuli ikada uhvaćenoj na kameri.

U junu su objavili prvi deo snimka, ali tada još nisu bili sigurni. Zašto su čekali toliko dugo da objave video-materijal nije sigurno, ali je moguće da su čekali zbog bezbednosti ribe i činjenice da je bila trudna u trenutku snimanja.

Prvi snimak

Prema njihovoj proceni, Veliko plavo, kako su je nazvali, duga je punih sedam metara i stara oko 50 godina.

Smatraju da je bila trudna jer toliko velika ajkula bi retko kada dolazila u pliću vodu i tako blizu površine, sem u slučaju da je trudna i treba da donese mlade na svet.

Ceo poduhvat rađen je za dokumentarac kanala Diskaveri 2014. godine, ali ovaj materijal nikada nije emitovan iz nepoznatog razloga.

Izvor: rts.rs

Oglašavanje

O autoru

Avatar

Krenuo sa sportom, prešao na turizam, završio na internetima. Analogno dete u digitalnom svetu. Ne voli nepravdu. Kolumnista.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Send this to friend