Zanimljivosti Srbija

Najmanji štampani kuvar na svetu „Bečka kuvarica“ 2x2cm

Najmanji štampani kuvar na svetu „Bečka kuvarica“ , dimenzije 2cm x2cm, biće izložen u okviru izložbe „Najstariji kuvari Evrope“ koja će biti upriličena u biblioteci  „Dositej Obradović“ u Staroj Pazovi u okviru manifestacije „Gastro Srem 2019.“  koja će se održati  u petak i subotu, 30. i 31. avgusta od 17h.

Najmanji kuvar na svetu je nastao oko 1900. godine u Beču, ima 136 strana i 100 recepata koji se mogu pročitati isključivo uz pomoć lupe. Osim ovog, koji u Srem stiže iz Zagreba, gde se nalazi u privatnom vlasništvu stare ugostiteljske porodice Puntijar, u svetu postoje još tri štampana kuvara ovako malih dimenzija, dva se nalaze u Beču i jedan u Pragu.

U okviru izložbe „Najstariji kuvari Evrope“ biće izložen i prvi srpski kuvar koji datira iz 1855. godine.

Turističko – gastronomska manifestacija „Gastro Srem“  ove godine se održava   pod sloganom “Srem na moderan način”, a  ovogodišnje zaštitno lice je glumac Aleksandar Dunić. Na ovoj manifestaciji  proizvode će izložiti  domaći proizvođači i gosti iz Srbije i regiona  koji se svojim proizvodima izdvajaju po kvalitetu. Biće izloženi mesni i mlečni proizvodi, vina, likeri, sokovi , rakije, med, džemovi, kolači. Osim izložbenog programa ,Turistička organizacija opštine Stara Pazova koja je organizator manifestacije, pripremila je i bogar kulturno – umetnički program.

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.