Knjige&Stripovi Zanimljivosti

Najlepše & zanimljive knjižare & biblioteke na svetu!

Oduvek sam želeo da u našim gradovima imamo biblioteke, odnosno knjižare poput svetskih koje su posećene, i u koje se mnogo ulaže. I te kako bih voleo da postoje kafići u kojima imaju velike police sa knjigama, kafići koji bi organizovali književne večeri, stand-up komedije i live kulturnu, tihu svirku. Ne bih izostavio i po koje pecivo koje bi se naručivalo uz kofeinske napitke. Ovim potezom bi kafići imali više smisla.

1. Libreria El Pendulo, Mexico City, Mexico

Pored velikog izbora knjiga, u ovoj knjižari možete slušati live muziku ili uživati uz stand-up komediju. Biblioteka ima i svoj caffe, pa samim tim možete u biblioteci piti mohito ili druge kofeinske napitke. Biblioteka nudi gostima mnogobrojne pogodnosti, uključujući i svoj veliki parking.

Cafebrería el Péndulo

2. Polare, Maastricht, Holland

Pre biblioteke je bila katolička crkva koja je više od 700 godina stara. Biblioteka Polare (staro ime Selexzy) je i te kako velika klasa među bibliotekama. Prostire se na tri velika sprata do kojih se dolazi velikim stepenicama ili liftom. Biblioteka ima i veliko šetalište. Takođe ima i prostora za bicikliste, odnosno parking za bicikle.

boks1

3. Librería El Ateneo Grand Splendid, Buenos Aires, Argentina

Ovu knjižaru poseti preko milion ljudi godišnje. El Ateneo Grand Splendid je pre bio bioskop, ali je danas dom mnogih knjiga. Iz 1920. godine biblioteka ima, raniji bioskop, stare pozorišne kutije koje danas služe kao čitaonice, tavanice oslikane, a pozorišne zavese su još uvek u biblioteci.

b2

4. Kid’s Republic, Beijing, China

2005. godine je otvorena ova prelepa dečija biblioteka, ujedno i prva biblioteka u Kini specijalizovana za decu. Biblioteka poseduje još mnogo stvari koje pomažu da deca otvore i prošire svoju kreativnost. Ja bih i te kako voleo da se vratim u prošlost kada sam imao sedam godina i da uđem u ovu jednu okruglu kutiju.

b3

5. Shakespeare and Company, Paris, France

Ne gledajte dalje od zapadne strane Pariza! Biblioteka se krije iza katedrale Notr Dam. George Whitman ju je otvorio 1951. godine. Ima veliki izbor kvalitetnih i retkih knjiga koje su naslagane na uskim policama. Biblioteka je predstavljena i u filmu Vudija Alena „Ponoć u Parizu“. 

b4

6. Bart’s bookstore, Ojai, California

Ova biblioteka poseduje mnoge kolekcije knjiga. Richard Bartinsdale je 1964. godine, uz saglasnost Kalifornije, izgradio police biblioteke na trotoaru kako bi prolaznici slobodno mogli da vide i prelistaju knjige. Zbog toga Bart je najveća otvorena biblioteka na svetu. I ne samo to, biblioteka ima veoma, veoma retke zbirke kniga.

b5

b6

7. Ler Devagar, Lisbon, Portugal

Ova moderna knjižara sa umetnošću zauzima više istorije o bivšoj fabrici u Lisabonu koja je sagrađena 1864. godine za proizvodnju tkanine. Čitaoci u biblioteci mogu nači Portugalsku a i Internacionalnu književnost.

b7

b8

8. Librería Acqua Alta, Venice, Italy

Samo u Veneciji možete pronaći hiljade knjiga u brodu, gondolama, čak i u kadi. Vlasnik Luis Frizzio ima mačke koje vole da šetaju po knjižari. Biblioteka gleda na jedan od poznatih venecijanskih kanala.

b9

b10

9. Livraria Lello e Irmao, Porto, Portugal

Ukoliko ste fan Hari Potera onda će ova biblioteka apsolutno da vas impresionira svojim izgledom, a verujem i da vam je poznata iz filma! Neo-gotik fasada, ukrašeni zidovi i fantastično ukrašeni stubovi, vitraž plafoni, ova biblioteka će vam oduzeti dah.

b11

b12

b13

10. The American Book Center, Amsterdam, Netherlands

Američki centar knjiga, ili skraćeno ABC, igra važnu ulogu u promovisanju engleske književnosti u multikulturnom gradu Amsterdamu. Biblioteka često organizuje konferencije, književne večeri, kurseve, radionice i nastupe mnogih umetnika. U ABC-u možete pronaći mnoge časpoise, magazine, knjige, literature…

b14

b15

11. Plural Bookshop, Bratislava, Slovakia

Neobičan enterijer ove biblioteke svakako zaslužuje da je posetite. Na stepenicama posetioci sede, razgovaraju, pretražuju knjige, merdevine su im na usluzi, a mogu naručiti i nešto iz kafića koji se nalazi na kraju biblioteke.

b16

12. Books Actually, Singapore

Ova nezavisna knjižara je specijalizovana za si-fi literaturu. Iako je 2005. godine otvorena, knjižara je svakako za sebe jedan od lepših objekata Singapura. U toplom ambijentu kao kod kuće, možete pronaći i mnoge retro stvari kao šti su pisaće mašine.

boks33

13. Librairie Avant-Garde, Nanjing, China

CNN je 2013. godine dodelio titulu ovoj knjižari kao najlepša knjižara Kine. Prostire se na oko 4.000 kvadratnih metara. Nalazi se na velikom parkingu, a objekat je nekas služio kao sklonište. Umesto naziva na policama best-selling books, posetioci mogu videti skulpturu Mislilac, (eng. Rodin’s “The Thinker” sculpture)

b17

b18

14. Livraria da Vila, São Paulo, Brazil

Interesatno kod ove knjižare jeste što knjige ne služe samo za prodaju, već i kao dekorativni element, što je čini jedinstvenom. Svaki ugao ove knjižare je lepo dizajniran, kao i atrijum u prizemlju. Posetioci mogu zaviriti i na drugim spratovima.

boks35

15. Bookabar Bookshop, Rome, Italy

Knjižara Bookabar je smeštena pored muzeja Palazzo delle Esposizioni, najvećeg interdisciplinarnog prostora u centru Rima. Knjižara ima tri velike sobe, od koje su dve posevećene knjigama, priručnicima, magazinima, DVD-ovima i CD-ovima, dok je treća soba moderan muzej prodavnica. Objekat takođe ima kafić inspirisan aktuelnim kolekcijama sa pogledom na muzej.

boks14

boks36

16. John K. King Used And Rare Books, Detroit, Michigan

Ova knjižara ima preko milion knjiga, smeštena je u jednoj od napuštenih industrijskih fabrika rukavica u Detroitu. Kroz knjižaru možete lutati satima, a Znakovi od kartona koji vas upućuju do određenih žanrova i miris buđi će vam i te kako dočarati industrijsku prodavnicu ove knjižare.

SONY DSC

17. Barter Books, Alnwick, UK

Mary Manley je 1991. godine odlučila da otvori knjižaru polovnih knjiga na staroj železničkoj stanici. Knjižara je radila sistemom kompenzacije knjiga za knjigu, te je i sam naziv knjižare Barter Books. Kada je vlasnik, njen muž, 2001. godine našao plakat iz II Svetskog rata „Keep Calm and Carry On“ , on je jednostavni dizajn u knjižari pretvorio u međunarodni fenomen. Ovo je inače najveća knjižara polovnih knjiga.

Barter Books, Alnwick

The Story of Keep Calm and Carry On

18. Cook & Book, Brussels, Belgium

Nemojte da vas zbuni ime knjižare Kuvati & Knjiga jer nema veze sa knjigama o kuvanju, odnosno o hrani. Niti se knige kuvaju. Knjižara je stacionirana na glavnoj liniji metroa u Briselu. Ovo je knjižara & restoran, odnosno ovaj objekat je dobra kombinacija hrane i knjiga. Njihov moto je „Čitajte dok jedete“. 

boks39

19. Atlantis Books, Santorini, Greece

Od stare seoske kuće pretvoreno je magično mesto za knjige. Dva prijatelja su odlučila i otvorili su knjižaru koja nudi i odlične boce vina. Mediteranskom ostrvu je ovakav objekat falio – raj za čitaoce i pisce. Knjižara takođe organizuje festival čitanja Sunset na terasi sa pogledom na more. U sklopu knjižare je i izdavačka kuća.

boks40

20. Brazenhead Books, New York, USA

Nakon što mu je na objektu u Bruklinu propao krov, Michael Seidenberg je preselio svoju knjižaru polovnih knjiga na Upper East Side, u apartman, daleko od očiju javnosti, knjižara je nepoznata čak i za mnoge koji žive u istoj zgradi. Uglavnom, sve što treba jeste da ga pozovete i zakažete termin ukoliko želite da posetite knjižaru. Takođe i srećno sa pronalaženjem broja telefona jer ga u zvaničnom imeniku grada – nema.

boks20

21. Le Bal Des Ardents, Lyon, France

Francuska knjižara „Goreća lopta“ je mala knjižara sa velikim lukom na ulazu. Otvorena je 2003. godine kako bi stala u odbranu nepoznatih autora, malih izdavačkih kuća i nezavisnih tema koje su malo hvalile velike tradicionalne prodavnice knjiga.

b19

b20

22. Librairie Ptyx, Brussels, Belgium

Knjižara je poznata po svom rečniku, slikama autora na zidovima i kratkim biografijama istih pored slika. Ova knjižara nudi širok spektar literature, sa fokusom na konverzaciju, odnosno na razgovore i stavove.

23. Book Now, Bendigo, Australia

Stare knjige su čvrsto složene na policama ili postavljene na stolovima. Pod i stepenice škripe. Ova knjižara ima podrum i sprat, a broji preko 60.000 naslova polovnih i novih knjiga.

24. Livraria Cultura, Sao Paulo, Brazil

Knjižaru je osnovala 1948. godine Eva Herz koja je napustila Berlin 1938. godine kako bi pobegla od nacista. Svoj posao je pokrenula tako što je u svojoj kući iznajmljivala slobodnu sobu biblioteci. Taj njen put je popločan današnjoj najvećoj knjižari u Brazilu. Knjižara ima nekoliko velikih statua zmajeva, ogroman salon, i četiri popularne priče za posetioce koje govore o zmajevima koji lutaju prolazima ispod.

boks42

25. Brattle Bookshop, Boston, USA

Otvorena 1825. godine, knjižara koja je najveća antikvarnica knjiga u državi. Dobila je ime po ulici u Bostonu u kojoj je prvobitno bila locirana. Danas ima desno otvoreno krilo, parkinga, te je često izložena napolju, naravno, ukoliko to vremenski uslovi dozvoljavaju.

boks44

boks43

26. Powell’s Books, Portland, USA

Za ovu ogromnu knjižaru potrebna vam je mapa (samo jednu dobijate) kako se ne biste izgubili. Ranije je bila prodavnica automobila, a danas je knjižara simbol Portlanda koja poseduje stare i nove knjige.

boks45
27. Daunt Books Marylebone, London, UK

Ova londoska nezavisna knjižara odiše elegancijom pružajući savršeni ambijent osećaja kao da ste na akademiji. Važi za jednu od najlepšijih i najmirnijih knjižara u Londonu.

boks27

boks46

boks47

28. Munro’s Books, Victoria, Canada

Munro’s Books je opisana od strane mnogih novinara kao jedna od najdivnijih knjižara u Kanadi, a moguće i u Severnoj Americi. Otvorena je 1984. godine na lokaciji starog grada Viktorije u bivšoj zgradi Rojal banke Kanade.

boks48

29. Liberia Altair, Barcelona, Spain

Najveće putovanje na svetu se odvija u jednoj od najlepših knjižara takođe. Decenijama inspiriše posetioce da započnu novu avanturu. Uzimite vodič, sedite na kauč ili fotelju, i pustite maštu da pobegne daleko.

30. The Last Bookstore, Los Angeles, CA

Ogroman prostor. Visoki plafoni i svečani stubovi čine ovu knjižaru elegantnom i modernom. 95% invetara ove knjižare su knjige. Postoji jedan odeljak gde ima preko 100.000 naslova po ceni 1$.

boks32

boks49

b21

 

Tags

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.