Zanimljivosti Bosna i Hercegovina Crna Gora Hrvatska Srbija

Međunarodni Dan(i) zagrljaja

„Oblačite se slojevito i unosite vitamine“, govore nam svakodnevno lekari u ovim zimskim danima. Međutim, postoji nešto lekovitije od vitamina i toplije od džempera – zagrljaj. Uzimamo li potrebnu dnevnu dozu ovog prirodnog leka?

zagrljaj14

Snižava krvni pritisak, podiže nivo „hormona sreće“ i jača imunitet. Čak i kada je dobijen od nepoznate osobe. Živimo u vremenu brzog životnog tempa, u kom su se bliskost i dodir sveli na minimum. U kom je javno izražavanje emocija i ljubavi nepoznat pojam mnogima. Ali, ne i danas, na tridesetu godišnjicu Međunarodnog Dana zagrljaja. Stanovnici Mičigena su, ne tako davne 1986. godine, shvativši ljudsku zatvorenost i retku sposobnost javnog izražavanja emocija, proglasili ovaj januarski dan posebnim. Išli su ulicama i delili zagrljaje kome god su želeli. Prolaznici su pomislili da je reč o čudnim ljudima, dokonim, možda i nekoj sekti – ko će znati. Isto su pomislili i danas neupućeni stanovnici širom sveta, ali i naše zemlje, u kojima su mladi ljudi koračali beogradskim i novosadskim ulicama i delili zagrljaje. Besplatno.

Međunardoni dan zagrljaja
Međutim, i pored onih koji su se sklanjali i negodovali ovaj „besmisleni“ dan, mnogi su te zagrljaje oberučke prihvatili. Jedan od njih, čovek u šezdesetim, obećao je da će čim dođe kući zagrliti svoju suprugu. Zagrljaj gradi poverenje i osećaj sigurnosti i jača povezanost sa osobom koju grlimo. Verujemo da je i njima, kao mnogim ljudima koji zagrljaje vole, dan topliji uprkos minusu.

Međunardoni dan zagrljaja

Potrebno je makar četiri zagrljaja dnevno da bismo održavali, a dvanaest da bismo gradili našu emocionalnu inteligenciju. Samo tri dnevno utiču na uspešnost veze sa partnerom. Makar jedan, da nam ulepša često stresan dan. Zabrojte se, jer nam nije potreban poseban razlog da zagrlimo voljene. Kevin Zaborni, ambasador zagrljaja, želeo je da nas ohrabri i podstakne da grlimo porodicu i prijatelje kako danas, tako i sutra. Mnogo više od tri, četiri ili dvanaest puta. Da u haotičnom svetu koji smo stvorili, u kom nam fali vremena za sve, zastanemo. Zaustavimo vreme i obaveze, zbog kojih smo se toliko zaleteli i izgubili kompas. I čvrsto zagrlimo.

Međunardoni dan zagrljaja

Međunardoni dan zagrljaja

Međunardoni dan zagrljaja

Međunardoni dan zagrljaja

Međunardoni dan zagrljaja

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.