Zanimljivosti

Međunarodni dan mira

U svetu se danas obeležava Međunarodni dan mira (engl. „The International Day of Peace”).

white-pigeon(Fotografija: Beli golub – simbol mira, „Vikimedija”)

Ovaj praznik je prvi put obeležen 1982, trećeg četvrtka u septembru, i tako je bilo sve do 2001. godine kada je Generalna skupšina Organizacije ujedinjenih nacija (GS OUN) rezolucijom obavezala svet da tog dana, makar jednom u godini misli o miru i obeleži ga raznim skupovima, manifestacijama, Maršom mira i koncertima.

„Neka mir prevlada na Zemlji, bar jedan dan mira i nenasilja” – tako glasi univerzalna poruka 21. septembra, a sve zemlje i narodi pozvani su da slave mir i daju doprinos da on ovlada svetom.

Zvuk Zvona mira i minut ćutanja, 21. septembra tačno u podne, postali su tradicija u zgradi Ujedinjenih nacija (UN) u Njujorku.

Zvono mira je 1954. godine UN-ma poklonilo Udruženje UN-a iz Japana, a izliveno je od novčića koje su skupila deca iz 60 zemalja.

Takođe, ovog dana se obeležava i Svetski dan prekida vatre, odnosno Dan bez nasilja.

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.