Zanimljivosti

Maketa istorijskog broda Bodrog

Veteran Ministarstva odbrane Republike Hrvatske Jablanko Kranjčec, napravio je makete broda Bodrog i dočarao uvid u to kako je ovaj brod izgledao u K und K monarhiji (Kaiserlich und Königlich – Dvojna monarhija), Kraljevini Jugoslaviji i JRM (Jugoslovenskoj ratnoj mornarici).

b2

Austrougarski brod Bodrog, koji su istoričari nedavno otkrili na obali Dunava kod Ade Huje prati duga istorija. Ovaj brod, sa kojeg su u noći 28. jula 1914. godine ispaljene prve granate na Beograd u Prvom svetskom ratu, bio je ratni plen, koji je menjao ime i države, potapan je čak tri puta i vađen iz Save i Dunava danas zadrđao i razoružan stoji na Ada Huji.

Brod, koji se našao na čelu mašinerije velikog rata završio je plovidbu uz obalu grada Beograda, koju je uzaludno pokušavao da osvoji na početku rata. Potopljen je 1918. godine, a zatim dve godine kasnije biva izvađen, preuređen i uvršten u mornaricu Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca pod imenom Sava.

b1

Da ne bi pao u neprijateljske ruke 12. aprila 1941. godine u aprilskom ratu, potopljen je kod Zemuna. Godinu dana kasnije, hrvatske vojne jedinice su ga izvukle iz reke. Međutim, 1944. godine Bodrog od strane Hrvata odlazi na dno, ali ovog puta dno reke Save kod Slavonskog Broda.

b3

Brod je izvađen 1952. godine, rekontruisan i uvršten u rečnu flotilu nove države da bi 1959. godine bio povučen iz vojne upotrebe.

Bodrog 2005.godine biva stavljen pod zaštitu i proglašen kulturnim dobrom od strane Ministarstva kulture. Međutim, pre par godina je premešten sa obale Dunava kod Novog Sada i nije se znalo gde je usidren, da bi ga u mulju i žabokrečini kod Ade Huje pronašli istoričari sa Instituta za savremenu istoriju i predložili da se pretvori u ploveći muzej.

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.