Zanimljivosti Srbija

Koji je tačan naziv najvećeg kongresnog centra u zemlji? Sava Centar ili Centar „Sava“?

Ovaj kongresni centar je izgrađen za svega tri godine, što je za to vreme bilo veoma brzo. Naime, radovi su morali da se ubrzaju zbog već zakazanog godišnjeg sastanka MMF-a, što je prouzrokovalo i odustajanje od plana da glavna sala ima rotirajuću pozornicu. Centar ima 69.300 m² korisnog i 100.000 m² ukupnog prostora, uključujući koncertnu salu sa 3.672 sedišta, 15 konferencijskih sala, izložbeni prostor, kao i brojne druge objekte. On godišnje ugosti više od pola miliona posetilaca. U ovom prostoru koncerte su održavale najveće zvezde domaće muzike, bile su organizovane i premijere najvećih filmskih hitova, a nastupili su i Monserat Kabalje, Lučano Pavaroti, Majls Dejvis, Plasido Domingo, Henrik Šering, B.B. King i mnogi drugi. Na ovom mestu su se održavali ili se i dalje održavaju mnogi festivali među kojima je svakako najpoznatiji FEST.

Detalj sa koncerta Sergeja Ćetkovića
Detalj sa koncerta Sergeja Ćetkovića

Prilikom najavljivanja događaja u ovom mestu, mediji često koriste i naziv Sava Centar, ali i Centar „Sava“. Oba imena su manje – više podjednako prisutna u društvu. Lingvista Vlado Đukanović kaže da bi iz perspektive norme srpskog jezika naziv trebalo da bude Centar „Sava“ dok je Sava Centar naziv po normi engleskog. „Što se tiče samog redosleda, to je jedan od onih primera gde je upotreba pobedila normu. Sve što je normirano, vidite, nema nikakvog efekta na stvarnu upotrebu“, dodao je on. Kada govorimo o korišćenju navodnika, Đukanović se priseća kako su se oni do pre dvadesetak godina podrazumevali i uvek stavljali oko imena, ali se taj običaj u međuvrmenu izgubio.

U samom kongresnom centru odgovaraju da je zvanični naziv institucije Sava Centar. Dakle, sa velikim početnim slovom u obe reči. Preciznije – JP Sava Centar. Bez navodnika. Kažu i da su čak slali dopise medijskim kućama koje upotrebljavaju drugi naziv, ali da to nije pomoglo.

Dakle, iako je po normi našeg jezika pravilno jedno, ovo mesto je registrovano kao Sava Centar. Samim tim, bez obzira na jezička pravila, ovo je postalo zvanično ime najvećeg kongresnog centra u Srbiji.

About the author

Filip Ugrenović

Pola Dilan Dog, pola Gručo. Kada pišem, mislim da sam Marti Misterija.
Kada ne pišem, govorim glasno. Stav, osmeh i smeh.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.