Zanimljivosti Srbija

Kako se zove ulica na Dorćolu? Strahinjića bana ili Strahinića bana?

Ako ste mislili da je, na primer, uz Balkansku ili Knez Mihailovu, ova ulica uspela da ne menja ime decenijama, opet – razmislite ponovo. S obzirom da se nalazi u srcu grada, u „starom jezgru“, može se reći da postoji vekovima. Ipak, njeno ime se menjalo. Interesantno – menja se i dalje gotovo svake decenije!

Nekada je ovo bio tihi deo beogradskog kvarta Dorćol. Spaja Skadarliju i Kalemegdan, a naziv je dobila po Banović Strahinji, ličnosti iz srpske epske poezije. No, koje ime ove ulice je pravo?

Opcija 1:
1

Opcija 2:

2

Naime, naziv ove ulice je menjan često koliko je menjana i fasada na zgradi na kojoj se postavlja tabla. Tako da danas u ovoj ulici postoje table sa dva potpuno različita natpisa (pored i one „najmanje bezazlene“ na kojoj piše „STRAH. BANA“). Prvi zvanični naziv je bio Stranihjića bana, da bi se vremenom imena, dakle, više puta menjala. Među narodom se ime Banović Strahinje često govorilo i pisalo na više načina. U samom delu o ovom junaku, takođe se imena glavnog lika često menjaju.

Delo "Banović Strahinja"
Delo „Banović Strahinja“

U Opštini Stari Grad su nam rekli da je današnje zvanično ime Strahinjića bana, iako je nakon Drugog svetskog rata ono bilo Strahinića bana. Sama promena zvaničnog naziva se desila, kako se pretpostavlja, zbog nečije greške. Još uvek nije jasno da li je i zbog greške vraćen prvobitni naziv nakon sedamdesetih. Da stvar bude još zamršenija, tokom devedesetih se ulica zvala Strahinića bana. Dok ne saznamo ko je pogrešio, kao i koliko je sve ukupno puta slučajno pravljena ova greška, u ulici i dalje postoje različite table.

Tags

About the author

Filip Ugrenović

Pola Dilan Dog, pola Gručo. Kada pišem, mislim da sam Marti Misterija.
Kada ne pišem, govorim glasno. Stav, osmeh i smeh.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.