Zanimljivosti Srbija

Jedinstveni ekološki mural od limenki na 18. „EXIT-u”

Posetioci najboljeg evropskog festivala, ovogodišnjeg, 18. po redu, „EXIT-a”, koji će na Petrovaradinskoj tvrđavi biti održan od 12. do 15. jula, imaće priliku da kreiraju jedinstveni umetnički mural od iskorišćenih limenki.

Instalacija duga šest metara, pod nazivom „Pixelata”, projekat je španskih dizajnera, a svako umetničko delo nastaje bojenjem i ubacivanjem limenke u prethodno pripremljenu konstrukciju. Ovim će posetioci, na kreativan način, doprineti reciklaži limenki, koje je u potpunosti moguće reciklirati i upotrebiti ponovo nakon samo 60 dana.

„‚Pixelata’ je najbolji spoj umetnosti i reciklaže, te predstavlja impozantno umetničko delo, u čijem stvaranju svi možemo učestvovati. Posetioci festivala sjajno reaguju i do sada smo zajedno kreirali više murala, koji istovremeno oduševljavaju publiku, ali i šire svest o značaju reciklaže. Podsećamo, limenka možete bezbroj puta reciklirati jer je lagana i nesalomiva, pa je samim time i najpogodinija za reciklažu” rekao je Nemanja Komatović iz Fondacije za reciklažu limenki za piće „Recan”.

Do sada su se u pravljenju umetničkih dela od limenki oprobali posetioci „EXIT-ovih” festivala u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Rumuniji. Ova „Pixelata” se nalazi u „Opens” zoni i omogućena je zahvaljujući saradnji „Recan fondacije” i „Exit fondacije”.

(Fotografija: Primer „Pixelate”; ©EXIT)

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.