Zanimljivosti

I na površini Marsa izvire voda

Naučnici iz Nacionalne Vazduhoplovne i Svemirske Administracije (NASA) otkrili su dokaze o postojanju tekuće vode na „Crvenoj planeti. Oni navode da otkriće mrlja na zidovima kanjona i kratera za vreme letnjih meseci ukazuje na postojanje tekuće vode na ovoj planeti, što samo povećava šanse o nekadašnjem postojanju života na Marsu.

U letnjim mesecima kapljanje vode ostavlja duge, tamne mrlje na površini Marsa koje mogu da dostignu dubinu i do nekoliko stotina metara, pre nego što se na jesen osuše zbog previsoke površinske temperature.

Naučnici nisu sigurni odakle voda izvire, ali pretpostavljaju da izlazi iz podzemnih lednika ili iz slanih podzemnih slojeva, ili se, pak, kondenzuje iz tankog atmosferskog sloja.

Vodeći NASA naučnik misije o naseljavanju planete Mars, Majkl Mejer, navodi da je ovo veoma značajno otkriće za dalji tok i napredovanje te misije, kao i da sada sumnjaju da je danas najmanje moguće imati nastanjivo okruženje.

Tags

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.