Humor Srbija

Pogledajte nastupe domaćih stand up komičara. Ali iz osamdesetih!

Iako mnogi smatraju da stand up scena u našoj zemlji postoji tek nekoliko godina, ono što su domaći zabavljači radili još pre tri decenije može se nazvati prvom stand up komedijom kod nas. Danas su među najpoznatijim domaćim komičarima Srđan Jovanović, Peđa Bajović, Srđan Olman, Mariana Aranđelović, Dušan Varničić, Miodrag Stošić, Miroslav Đorđević… A evo kako je to izgledalo pre trideset godina.

Neki od današnjih domaćih stand up komičara
Neki od današnjih domaćih stand up komičara

LJUBA MOLJAC
U ličnoj karti mu je pisalo Miodrag Andrić. Rođen u Kragujevcu. Bio je najpoznatiji kao televizijski, filmski i pozorišni glumac koga pamtimo kao Šilju iz filma “Majstori, majstori”, Mrkija iz “Ćao, inspektore” i Toze iz “Kamiondžija”. Tokom osamdesetih je nastupao na brojnim festivalima i kao komičar. Često je “držao govore” (termin “stand up” koš uvek nije bio poznat u našoj zemlji) u KST-u, a poznata je i njegova rečenica “Pričam fazone dok ima vinjaka u flaši”. Pomalo je koristio način glume kao Baster Kiton tj. ni u najsmešnijim situacijama on se nije smejao.

MILOVAN ILIĆ MINIMAKS
Iako ga novije generacije pamte kao voditelja emisija u kojima su gostovale folk zvezde, Minimaks je najpre bio radijski voditelj. Preko 20 godina je vodio emisiju “Tup-Tup” na Radio Beogradu čiji je moto bio “Uvek nedeljom, nikad subotom”. Bio je poznat i kao aforističar, a svoje aforizme je i te kako vešto znao da uklopi u priču na nekom od nastupa.

JOVA RADOVANOVIĆ
Uz pomenute Ljubu Moljca i Minimaksa, Jova je bio član trupe “Tri nosketara” koja je nastupala krajem osamdesetih širom tadašnje SFRJ. Vreme nastupa je bilo ograničeno na sat i po. Tačnije, svaki komičar je pričao po pola sata. Ipak, fore su često spontano isplivavale, pa su često nastupi trajali i duplo duže. Jova je inače karijeru je započeo u bendu “Domino“ čiji su se članovi ubrzo razišli, pa je prešao u bend “Veseli Bendža“ u kome je svirao manje od godinu dana. Nakon toga započinje karijeru u “Sedmorici mladih” stvarajući istoriju domaće televizije. I dalje nastupa, ali najčešće sa materijalom koji je izvodio još pre trideset godina.

NENAD RADULOVIĆ – NEŠA LEPTIR
Najpoznatiji je bio kao frontmen benda “Poslednja igra leptira”. Ipak, često je pored muzike na nastupima izvodio i svojevrsni stand up. Postojali su i nastupi na kojima je isključivo “pričao štoseve” kako je voleo da priča. Jedan od njegovih najboljih prijatelja Branislav Petrušević Petrući često je nastupao sa njim. Njegov brat Željko Radulović kaže da ga je prilikom posete nekoliko minuta pre njegovog odlaska pitao kako je na šta je on u svom stilu rekao “OK sam, samo ne mogu baš sada da igram fudbal”.

BORA ĐORĐEVIĆ
Ok, verovatno se pitate otkud on ovde. Koliko god da znamo da voli da priča viceve, svesni smo da to nikako ne može da se poredi sa stand up komedijom. Ipak, i sam Bora je imao solo nastupe na kojima je uglavnom pričao svoje “šaljive” pesme. Najpoznatiji su oni iz KST-a (na istom mestu je često nastupao sa Ljubom Moljcem) koji su kasnije i izdati na audio kaseti.

https://www.youtube.com/watch?v=xj-l5ARvQak

About the author

Avatar

Filip Ugrenović

Pola Dilan Dog, pola Gručo. Kada pišem, mislim da sam Marti Misterija.
Kada ne pišem, govorim glasno. Stav, osmeh i smeh.

1 Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.