Zanimljivosti

Dan&Noć u Parizu

Pariz (fr. Paris, lat. Lutetia) je glavni i najveći grad Francuske. Nalazi se u centru Pariskog basena, nad rekom Senom (La Seine). Rekom je podeljen na dva dela: na severnu „Desnu obalu“ i na južnu, manju, „Levu obalu“. Grad predstavlja političko, ekonomsko, obrazovno i kulturno središte centralizovane francuske države, a i Evrope. Pariz je jedan od najznačajnijih svetskih gradova. U njemu su sedišta međunarodnih organizacija UNESKO, OECD i neformalnog  Pariskog kluba. Sa svetom je povezan preko 2 velika aerodroma i 6 glavnih železničkih stanica. U Parizu se nalaze mnoge znamenitosti i turističke atrakcije. Sa istorijom dugom 2 milenijuma, ovaj grad je bio mesto značajnih istorijskih događaja i stecište umetnika. Zbog toga svake godine Pariz poseti do 30 miliona turista. Po broju turista Pariz je najposećenija svetska turistička destinacija. Takođe je poznat po imenu „Grad svetlosti“. Grad ima preko dva miliona stanovnika (2.211.297, procena iz 2008), a urbana zona preko 12 miliona (12.089.098). Ova neprekinuta urbana zona Pariza (bez satelitskih naselja) je najveća u Evropskoj uniji.

Zašto se Pariz naziva „Grad svetlosti“

Mnogi misle da je ovaj poznati naziv francuska prestonica dobila iz pesničkih pobuda ili zbog velikog broja intelektualaca koji su predstavljali „svetlo“ Pariza. Međutim, to nisu razlozi.
Ovaj naziv nastao je još u 16. veku i to iz prilično mračnih i negativnih razloga. U tom periodu Pariz je bio „kolevka“ kriminala. Upravo zbog toga, strahujući da na ulici mogu biti napadnuti, opljačkani ili ubijeni, mnogi Parižani noću nisu smeli da „promole nos“ na ulicu.

U pokušaju da kriminalu stanu na put i zaštite pravo svojih građana da se slobodno kreću ulicama u bilo koje doba dana ili noći, u Parlamentu su doneta dva ukaza, koja su obavezivala građane da na svojim prozorima tokom noći ostavljaju upaljene svetiljke.

Uprkos dobrim namerama, ova mera nije bila dovoljna, pa su kriminalci i dalje harali gradom, sve dok na čelo policije 1680. godine nije došao Gabrijel Nikolas de la Reni. On je zaveo mnogo oštrije  mere osvetljavanja i naredio da sve ulice, prolazi, uličice, svaki kutak prestonice noću moraju da budu osvetljeni, piše „Politikin zabavnik“.
Ovakve mere su najzad dovele do uspeha, a Pariz je od tada u svetu poznat i kao „Grad svetlosti“.

(izvor: Mondo)

Pariz je podeljen u dvadeset numerički organizovanih oblasti (arondismana). Arondismani su raspoređeni po spiralnoj šemi, sa prvim arondismanom u centru grada.


Klima – 
Grad se nalazi u umerenoj klimatskoj zoni. Srednja godišnja temperatura iznosi 10,8 stepeni, dok je prosečna godišnja količina padavina 647 milimetara. Najtoplliji je mesec jul sa prosekom od 18,4 stepeni, a najhladniji januar sa 3,5 stepena. Najviše padavina ima u maju, a najmanje u februaru.Geografija – Pariz se prostire na 105,4 kvadratna kilometra. Grad ima dve velike gradske šume koje ga odvajaju od predgrađa: Bulonjsku i Vensensku. Reka Sena povezuje Pariz sa unutrašnjošću zemlje (Burgundija) i sa kanalom La Manš. Blizina velike reke je bila razlog za osnivanje grada na ovom mestu i najvažniji faktor njegovog razvoja. Veći deo grada, koji se nalazi na desnoj obali, posvećen je institucijama trgovine i finansija, dok je leva obala sa Latinskom četvrti univerzitetski i stambeni centar. Ostrvo De la Sitese nalazi u srcu grada. Tu je nastalo prvo naselje u doba antike. Godine 1584. kralj Anri III je povezao manja ostrva i dobio veću površinu za izgradnju. Vremenom je ostrvo od 8 hektara poraslo na 17. Most koji povezuje obale Sene preko ovog ostrva, „Novi most“ (Pont Neuf), je najstariji sačuvani most u Parizu. Nekadašnje Ostrvo labudova (Île aux Cygnes) je 1773. spojeno sa Marsovim poljima. Najviše prirodno uzvišenje u gradu je brdo Monmartr sa 129 metara visine. Do njegovog vrha vozi žičara. Tu se nalazi crkva Sakre ker („Sveto srce“).

Poznate građevine, avenije, parkovi i četvrti Pariza su još:

 • Monmartr – stecište umetnika i boema.
 • Avenija Jelisejska polja – najpoznatija pariska avenija.
 • Monparnas – istorijska četvrt umetnika. Danas je tu visoki i kontroverzni oblakoder.
 • Trijumfalna kapija – slavoluk posvećen francuskim ratnicima.
 • Panteon – bivša crkva, od 19. veka mauzolej zaslužnih francuskih velikana.
 • Palata invalida – niz reprezentativnih građevina iz 17. veka namenjenih smeštaju ratnih veterana. Danas je to muzej i grobnica više istorijskih ličnosti, uključujući Napoleona.
 • Gran pale – velika izložbena hala iz 1900.
 • Ajfelova kula – spomenik arhitekture industrijskog doba iz 1889.
 • Trg Konkord – mesto gde se za vreme Francuske revolucije nalazila giljotina. Danas je u središtu trga egipatski obelisk iz Luksora.
 • Park Tiljerije – istorijski park pored palate Luvr
 • Latinska četvrt – stecište univerzitetske omladine, profesora i intelektualaca.
 • Mediji – Glavne medijske kuće Francuske su koncentrisane u Parizu. To su: izdavačka kuća „Le Figaro“, medijske kompanije „Vivendi Universal“, „Groupe Lagardère“ i „Groupe TF1“. Najvažniji dnevni listovi su Le Figaro („Le Figaro“), Le Mond („Le Monde“) i Liberasion („Libération“).Groblje Per Lašez – na njemu su sahranjene mnoge značajne ličnosti (Balzak, Šopen, Oskar Vajld, Edit Pjaf, Marija Kalas, DŽim Morison…).
 • Defans – moderna četvrt savremene arhitekture sa finansijskim institucijam

Transport – Kao međunarodni poslovni, trgovinski i turistički centar, Pariz ima razvijenu transportnu mrežu auto-puteva, brzih pruga i dva velika aerodroma.Gradski prevoz uključuje 654 autobuske linije, metro, 3 linije tramvaja, prigradsku železnicu i privatnike koji opslužuju 1.070 sporednih autobuskih linija.Pariski metro ima 380 stanica i 16 linija (14 glavnih i dve sporedne). Dužina šina je 221.6 km. Pošto je rastojanje među stanicama malo, od 1960-ih uveden je sistem 5 ekspresnih linija ka udaljenim predgrađima pod imenom RER. Pariz ima i 4 linije lake železnice.Pariz je glavni centar nacionalnog sistema železnica. U gradu postoji 6 železničkih stanica: Sever (Gare du Nord), Monparnas (Gare Montparnasse), Istok (Gare de l’Est), Lion (Gare de Lyon), Austerlic (Gare d’Austerlitz) i Sen Lazar (Gare Saint-Lazare). Postoje tri tipa železničkih linija: linije velike brzine (TGV), linije normalnih brzina i prigradska železnica.Od jula 2007. grad Pariz nudi građanima i turistima sistem iznajmljivanja bicikala za gradsku vožnju (Velib). Za ovu namenu određeno je 750 stanica sa oko 10.000 bicikala.Dva velika pariska aerodroma su Orli (južno od grada) i Šarl de Gol kod mesta Roasi. Postoji i mnogo manji aerodrom u Boveu, oko 70 km severno od grada. Četvrti aerodrom, Le Burže, služi samo za poslovne avione i sajmove avijacije.Grad ima 3 glavna auto-puta i oko 2000 kilometara magistralnih puteva.

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.