Zanimljivosti

Grad Bern je najkvalitetniji za život

Bern (nem. Bern, fr. Berne, ital. Berna) je glavni grad u Švajcarske konfederacije, četvrti po veličini u (posle Ciriha, Ženeve iBazela). Bern je i glavni grad i najveće naselje istoimenog Kantona Bern.

Grad Bern se već godinama nalazi među nekoliko prvih mesta na spisku gradova po kvalitetu života (uz Cirih i Ženevu). Pored toga stari deo grada, koji dobro očuvan i izuzetno uređen, je stavljen na spisak Svetske baštine UNESKOa.

Bern danju: 

Bern se nalazi u središnjem delu Švajcarske, jednako udaljen i od Nemačke i odFrancuske i od Italije. Od Ciriha grad je udaljen 125 km jugozapadno, od Ženeve 165 km severoistočno, a od Bazela 100 km južno.

Bern se smestio usred Švajcarske visoravni (450-600 m n. v.), koja predstavlja „žitnicu“ države i njen najgušće naseljen deo. Južno od grada počinju se izdizati prvo niže planine, a potom (30-40 km) i visoke planine Alpa, koje se ovde nazivaju Bernskim Alpima. Sam grad se nalazi na okuki reke Are, na oko 540 m nadmorske visine.

Bern se obrazovao na brdu iznad okuke reke Are, koja na ovom delu toka pravi usečenu dolinu. Reka i grad su „srasli“ zajedno, pa se je Are simbol grada Berna.

Klima oblasti Berna je umereno kontinentalna, ali zbog znatne nadmorske visine ima nešto oštriji oblik.

Bern noću: 

Istorija

Prva naselja na mestu Berna vezuju se za doba praistorije i keltska plemena. Početkom nove ere ovo područje su zaposeli se Rimljani i osnovali naselje na mestu prethodnog, zadržavši naziv Brenodurum (lat. Brenodurum), iz koga je izveden današnji naziv grada. U kasnijim vekovima ovo naselje je opustelo.

Današnji grad Bern je 1191. godine osnovao Berthold V nazvavši ga po medvedu (nem. Bär) kojeg je ubio. Naselje je brzo napredovalo, pa je 1211. godine dobilo gradska prava.

Najznačajnija bitka u Bernu bila je protiv ujedinjenog plemstva Burgundera1339. godine, a već 1353. godine grad sa okolinom se pridružio tek uspostavljenoj Švajcarskoj konfederaciji. Grad je veoma brzo postao najvažnije gradsko središte Konfederacije.

Poslednji veliki rat protutnjao je kroz grad u vreme osvajanja Napoleona u razudbolju 17981815. godine. Bern je postao glavni grad bernskog kantona 1831. godine, a 1848. godine godine i cele Švajcarske.

Tokom 20. veka grad je bio pošteđen bilo kakvog razaranja i otvoren za sve ljude, pa je bio mesto brojnih susreta i samita na međunarodnom nivou.

Znamenitosti grada

Staro gradsko jezgro Berna se velikim delom sačuvano od vremena srednjeg veka i stoga je od 1983. godine pod zaštitom je UNESKOana spisku Kulturne baštine Sveta. Pored starog gradsko jezgra svojom lepotom privlače i dolina reke Are sa lepim priobaljem i diplomatski deo grada sa brojnim upravnim zdanjima. Pored toga grad ima mnogo mostova, koji povezuju stari deo grada sa novim četrvtima Berna. Sa njih se pružaju veoma lepe vizure na grad i reku.

Od pojedinačnih spomenika najveći značaj imaju:

  • Časovnik na kuli Citloge (nem. Zytglogge) iz 15. veka,
  • Gradska katedrala (nem. Münster) u gotičkom stilu, građena od 15. do 19. veka,
  • Stara gradska kuća,
  • Ajnštanhaus (nem. Einsteinhaus), kuća u kojoj je početkom 20. veka živeo Albert Ajnštajn. Radeći na univerzitetu u Bernu i sam Albert Ajnštajn je došao do čuvene teorije relativiteta;
  • Medveđa jama (na predanja o nastanku grada), koja postoji od 16. veka, danas vidikovac na stari Bern,
  • Zdanje federacije, građeno 1857—1902.. g, gde je sedište državne skupštine,
  • Bašta ruža je bivše groblje, koje je 1913. godine pretvoreno u park,
  • Nova gradska fontana je verovatno najnovija zanimljivost Berna, otvorena 2004. godine ispred zdanja federacije,
  • Kulturni centar Pol Kle, jedno od savremenih zdanja grada.

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.