Foto&Video Bosna i Hercegovina Crna Gora Hrvatska Severna Makedonija Slovenija Srbija

World Press Photo 2017

Odluka žirija fondacije „World Press Photo“ da nagradi turskog fotografa agencije „Asošijeted pres“, Burhana Ozbilicija, za najbolju novinarsku fotografiju 2017. godine izazvala je kontroverze i žestoke diskusije. Fotografija, uslikana 19. decembra 2016. godine, prikazuje ubistvo ruskog ambasadora u Turskoj, Andreja Karlova, na otvaranju izložbe u Ankari.

Burhan Ozbilici, The Associated Press
(Ubistvo u Turskoj)

„Odluka je bila izuzetno teška, ali eksplozivnost slike je ubedila većinu članova komisije. Imali smo utisak da ova slika zapravo otelovljuje suštinu takmičenja World Press Photo“, izjavila je članica žirija Meri F. Kalvert. Ove godine se prijavilo 5.034 fotografa iz 126 zemalja sa preko 80.000 fotografija, a nagrade se dodeljuju u osam kategorija.

Copyright: Santi Palacios, The Associated Press (Napušteni)

U Beču će 16. put zaredom gostovati izložba najboljih novinarskih fotografija koju će otvoriti austrijski kancelar Kristijan Kern 14. septembra 2017. godine u galeriji „Vestliht“ („WestLicht“). Posetioci će imati priliku da pogledaju izložbu do 22. oktobra ove godine. Rat u Siriji, borba protiv Islamske države u severnom Iraku i sudbina izbeglica na tranzitnim rutama ka Evropi spadaju u dominante teme na ovogodišnjem takmičenju.

Copyright: Noel Celis, Agence France-Presse
(Život u prepunom zatvoru na Filipinima)
Copyright: Wang Tijeun
(Znoj stvara pobednike)
Copyright: Ami Vitale, National Geographic Magazine
(Pande u divljini)

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.