Foto&Video Bosna i Hercegovina Crna Gora Hrvatska Severna Makedonija Slovenija Srbija

Proglašeni pobednici takmičenja Sony World Photography Awards 2016

Svetska organizacija za fotografiju objavila je imena autora najupečatljivijih fotografija na najvećem međunarodnom takmičenju iz ove oblasti, Sony World Photography Awards 2016. Deveto izdanje konkursa obeležio je najveći broj prijava do sada – naime, u konkurenciji za najbolje takmičilo se čak 230.103 fotografija iz 186 zemalja širom sveta.

Acid throwing is a kind of violence and according to the official statistics and local news increased compare to the past IRAN.This kind of violence is mostly against women and children. These attacks have been done with intent to disfigure, maim, torture and destroy the social life and the future of the victim. The motivation to commit this type of violence is cultural destitiution ,intolerance and happens in situations such as family conflicts,rejected marriage proposal, revenge and divorce requests. Victims in addition physical and psychological damages are faced the experience of social stigma ,blame and social unpleasant tags .the victims are in dire need of medical and financial support and counseling services. Unfortunately there is no governmental and nongovernmental organizations to follow these issues in the country and they have to treat themselves only by public aid and donations.
Najprestižniju titulu takmičenja L’Iris d’Or Fotograf godine počasni žiri dodelio je Asgaru Kamsehu (Asghar Khamseh), fotoreporteru iz Irana, za seriju portreta Vatra mržnje (Fire of Hatred) koja predstavlja žrtve napada kiselinom. Ove moćne fotografije ispituju taj nasilni zločin ne samo iz ugla fizičke i psihičke patnje, već uzimajući u obzir i društvenu stigmu i krivicu koja se svaljuje na žrtve, najčešće žene i decu. Kamsehu je uručena nagrada u vrednosti od 25.000 američkih dolara na svečanoj ceremoniji u Londonu kojoj su prisustvovali lideri iz industrije fotografije.

Enchanted Bamboo Lights

„Snaga Kamsehovih fotografija je u tome što omogućavaju gledaocima da se suoče sa intimnim prizorima, koje je izazov posmatrati izbliza, sa empatijom i poštovanjem koji pretvaraju gledaoca u svedoka, a ne običnog posmatrača. Svi članovi žirija zadivljeni su ovim radom i načinom na koji otkriva ovu tragičnu pojavu“, izjavila je Dominik Grin, čelnica žirija za dokumentarnu fotografiju.

Na ceremoniji u Londonu nagrađeni su i pobednici i finalisti u svih 14 profesionalnih kategorija, kao i dobitnici titule Fotograf godine u kategorijama za mlade autore i za studente fotografije. Takođe, Svetska organizacija za fotografiju proglasila je Kej Nomijamu iz Japana za Fotografa godine u otvorenoj kategoriji, uz uručenje nagrade u iznosu od 5.000 američkih dolara. Zvezde večeri primile su i najsavremeniju Sony opremu za digitalno snimanje.

Pobednici sedam dokumentarnih i sedam umetničkih kategorija takmičenja potiču iz 10 zemalja, a po prvi put ove godine, titulu najboljeg u dve profesionalne kategorije osvojio je isti fotograf.

Pobednici u kategorijama umetničke fotografije su:

 • Arhitektura: Ameli Laburdet (Amélie Labourdette), Francuska
 • Spontana fotografija: Kirstin Šmit (Kirstin Schmitt), Nemačka
 • Konceptualna fotografija: Žulijan Muv (Julien Mauve), Francuska
 • Pejzaž: Maruška Lavinj (Maroesjka Lavigne), Belgija
 • Portret: Marčelo Bonfanti (Marcello Bonfanti), Italija
 • Nameštena fotografija: Alberto Alikata (Alberto Alicata), Italija
 • Mrtva priroda: Frančesko Amorozino (Francesco Amorosino), Italija

Pobednici u kategorijama dokumentarne fotografije su:

 • Kampanja: Jetmir Idrizi (Jetmir Idrizi), Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija
 • Savremene teme: Asgar Kamseh (Asghar Khamseh), Iran
 • Aktuelne teme: Angelos Tzortzinis (Angelos Tzortzinis), Grčka
 • Svakodnevni život: Espen Rasmusen (Espen Rasmussen), Norveška
 • Okruženje: Kevin Frejer (Kevin Frayer), Kanada
 • Ljudi: Kevin Frejer (Kevin Frayer), Kanada
 • Sport: Nikolaj Linares (Nikolai Linares), Danska

„Ovaj konkurs kontinuirano predstavlja neverovatan rad iz različitih zemalja i što je najvažnije, pruža mogućnost fotografima da budu otkriveni i razviju svoje karijere. Nadam se da će pobedničke fotografije ove godine inspirisati druge autore i pomoći im da prošire svoje granice kreativnosti, ali i doprineti sticanju većeg ugleda fotografije“, izjavio je Skot Grej, generalni direktor Svetske organizacije za fotografiju.

Povodom završnice takmičenja, u galeriji Somerset House biće otvorena izložba nagrađenih autora i finalista koja će trajati od 22. aprila do 8. maja, a isti radovi biće objavljeni i u zvaničnoj publikaciji. Izložba uključuje i poseban deo posvećen fotografskom paru RongRong & inri koji su nagrađeni za izuzetan doprinos fotografiji. Fotografije pobednika i finalista mogu se preuzeti na linkovima press.worldphoto.org ili image.net.

Tags

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.