Foto&Video Bosna i Hercegovina Crna Gora Hrvatska Severna Makedonija Slovenija Srbija

Kada nilski konj kaki, ne biste voleli da ste u blizini

Iz nekog, meni i dalje nepoznatog razloga, čitalačka publika u Srbiji, doduše više kada su u pitanju tabloidi, a manje portali, ima neodoljivu želju da čita o raznim sranjima. Najgluplje vesti su najčešće najčitanije, a najbesmislenije često su najozbiljnije shvaćene. Vesti koje su izmišljene istim principom postaju najrealnije u glavi čitaoca. Daleko od toga da volim da pratim trendove, još dalje da ih poštujem, ali red je da jednom i ja pokažem kako umem da budem i primer pravog srpskog novinara. Dakle: Evo sranja! I čuvajte ga se. (VIDEO)

Majka sa mladunčetom u zoološkom vrtu
Majka sa mladunčetom u zoološkom vrtu

Nilski konj je veliki, uglavnom biljojedni afrički sisar. Jedan je od dve postojeće vrste iz porodice Hippopotamidae. Nilski konji su društvene životinje i žive u grupama do 40 jedinki. Životni vek je obično od 40 do 50 godina. Ženka nilskog konja, Dona, je dosada najstariji nilski konj koji živi u zatočeništvu – ima 56 godina i živi u jednom zoološkom vrtu u Indijani. Inače, zoološki vrtovi su možda i jedina prilika da vidite kako nilski konji vrše veliku nuždu. Zašto bi vas to zanimalo? Pa – jer je bolje sprečiti nego lečiti. Tek ako se nađete u njihovom okruženju, bolje da znate šta može da vas očekuje.

Naime, nilski konji imaju važnu ulogu u ekologiji. Hodanjem po rečnom dnu podižu mulj, koji odnosi rečni tok, čisteći korito. Kada obeležavaju svoju teritoriju na kojoj žive kada su na kopnu, nilski konji repom raspršuju svoju balegu, a i time omogućavaju brže kruženje materije u prirodi. Njihov izmet je bogat hranljivim sastojcima i ribama služi kao hrana.

I ne – ovo nije bilo slučajno. Ovako je svakog puta! Nećete verovati.

About the author

Avatar

Filip Ugrenović

Pola Dilan Dog, pola Gručo. Kada pišem, mislim da sam Marti Misterija.
Kada ne pišem, govorim glasno. Stav, osmeh i smeh.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.